Üzleti tippek

InnoMax-díjat nyert a kávézó, ahol mindenki esélyt kap

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet is sikerrel vett részt a legutóbbi Invitech InnoMax pályázaton.

Az infokommunikációs vállalat díjának a középpontjában a nonprofit szervezetek innovációs törekvéseinek felkarolása állt. Idén tavasszal, kilencedik alkalommal adták át a díjakat. Az Invitech a szakmai konzultáción felül természetesen anyagi támogatást is nyújt. A díjazottak 500-500 ezer forint támogatást nyertek el, de volt olyan pályamunka, amely a közönségszavazáson is első lett, így összesen egymillió forintos forráshoz jutott.

A nyertes projektötletek között volt a kávézó digitális fejlesztésén kívül egy animációs lézerprojektor terve, egy kórházi szolgáltatásokat értékelő online felület, egy környezettudatos táplálkozást támogató alkalmazás, valamint egy olyan digitális társasjáték is, amely a társadalmi felelősségvállalást erősíti.

Táblagépen lehet majd rendelni

A Nem Adom fel Kávézó és Étterem három éve nyitotta meg kapuit, és a főváros első, fogyatékossággal élő emberek által alapított vendéglátóhelye. Az InnoMax-díjjal járó támogatásból olyan infokommunikációs fejlesztést valósítanak meg, amely segítségével a náluk dolgozók munkája, így társadalmi integrációja is könnyebbé válik.

A VIII. kerületi Magdolna utcában található kávézóban fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket-italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában is.

„Jelenleg úgy működik a felszolgálás, hogy a vendégek a pultnál kérhetik a rendelésüket, és ott is fizetnek. Ekkor kapnak egy sorszámot, amelyet az asztalra tesznek le, így tudják a felszolgálók, hogy a megrendelt ételt-italt melyik asztalhoz kell kivinni. Az InnoMax Díjjal nyert fejlesztési lehetőségnek köszönhetően a jövőben egy szoftvert használunk erre a feladatra. Így a vendégeknek már nem kell külön a pulthoz fáradniuk, hanem kollégáink az asztaluknál egy táblagép segítségével is fel tudják venni a rendelést” – részletezte Györke Nóra, a Nem Adom Fel Alapítvány kommunikációs vezetője.

A terveik között szerepel több kávézó nyitása, és természetesen ezt a digitális megoldást is „vinnék tovább” a többi helyszínre is.

Egy adományozásról szóló kerekasztal-beszélgetés

Győzött a „nem adom fel” szemlélet

„Amikor megnyitottuk a kávézót, akkor nyilván voltak bennünk félelmek, hogy önfenntartók leszünk-e. Az elmúlt három évben természetesen voltak hullámvölgyek, de az a ’nem adom fel’ lelkület, amit mi képviselünk, mindig tovább vitt. És most azt tudjuk mondani, hogy abszolút önfenntartóvá vált a kávézó. Az is a korábbi félelmünk volt, hogy nem egy frekventált helyen vagyunk, a Magdolna utca 1. szám alatt. Azonban mivel befogadunk nagyon sok kulturális programot és más rendezvényt, így ezek jól kiegészítik azt, hogy természetesen számítunk a visszajáró vendégeinkre és a születésnapi-baráti összejövetelekre is. A kulturális programok között vannak nálunk koncertek, filmklubok, előadóestek, fogyatékossággal élő művészeknek a kiállításai, de konferenciáknak és sajtótájékoztatóknak is helyet adunk” – sorolta a kommunikációs vezető.

A nyílt munkaerőpiacon is nagyobb az esély

Györke Nóra

„Mindig fontos, hogy több lábon álljunk, és azon gondolkodjunk, mivel tudjuk előrébb vinni a mindennapokat, hogy minél fenntarthatóbban tudjunk működni. Hiszen fontos, hogy mindazoknak, akiknek munkát teremtettünk, a jövőben is biztosítani tudjuk ezt a lehetőséget.

Elsősorban tehát munkahelyet teremtünk a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereknek, ugyanakkor nem titkolt célunk, hogy kollégáink később a nyílt munkaerőpiacon is lehetőséget kapjanak. Volt olyan munkatársunk, aki egy másik vendéglátóegységben helyezkedett el, de volt, aki egy nagyobb áruház központjában lett recepciós, és onnan később feljebb is tudott lépni” – összegezte Györke Nóra.

Fotók: MTI / Balogh Zoltán, Nem Adom Fel Kávézó – Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik