Üzleti tippek

Egymilliárd dolláros tőkeinjekciót kaphat az Uber

Piaci források szerint a SoftBank Group és Toyota Motor vezetésével egy befektetői konzorcium az Uber Technologies önvezető részlegébe fektetne. Mindez akár 5-10 milliárd dolláros piaci tőkeértékhez juttatná a céget.

A fuvarszervező vállalat és a SoftBank nem kommentálta a tervezett befektetés hírét. A Toyota szóvivője pedig azt közölte, hogy bár a cég „folyamatosan vizsgálja a különböző befektetési lehetőségeket”, jelenleg nincs semmi, amiről be kellene számolnia.

A befektetés egyrészt forgóeszközökkel tölthetné fel az Uber veszteségeit több száz millió dollárral mélyítő önvezető részleget. Másrészt segítené a vállalat befektetői megítélését is küszöbön álló tőzsdei bevezetésekor.

Az Uber részvénye tőzsdei bevezetésére készül, a jegyzés akár 100 milliárd dollárra is felviheti a cég piaci tőkeértékét. A társaság 3,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet – összegezte az MTI.

A Toyota tavaly már 500 millió dollár befektetéssel járult hozzá az Uber robotautós fejlesztéseihez. A SoftBank pedig már 2,25 milliárd dollárt fektetett a General Motors önvezető részlegébe, a Cruise cégbe, ami a Honda Motor anyagi támogatását is élvezi.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik