Üzleti tippek

Ezek a legnépszerűbb OKJ-képzések

Ismét első helyre került a társadalombiztosítási ügyintéző képzés, miután tavaly visszavette vezető szerepét a bérügyintéző képzéstől – derül ki a Perfekt Zrt. toplistájából.

Az éves adatok alapján összeállított rangsorban továbbra is a pénzügyi képzések dominálnak, tavaly ugyanakkor sokan jelentkeztek sportedzői, targoncavezetői, valamint emelőgép-kezelői tanfolyamokra is.

OKJ-s képzések toplistája (2018)

  1. társadalombiztosítási ügyintéző,
  2. bérügyintéző,
  3. pénzügyi-számviteli ügyintéző,
  4. vállalkozási mérlegképes könyvelő,
  5. targoncavezető,
  6. sportedző,
  7. emelőgép-kezelő (kivéve targonca),
  8. államháztartási mérlegképes könyvelő,
  9. IFRS mérlegképes könyvelő,
  10. pénztárkezelő és valutapénztáros.

A 2018-as toplista alátámasztja azt az előrejelzést, mely szerint várhatóan a pénzügyi, szállítmányozási szolgáltatások terén jelentősen növekvő munkaerőigény mutatkozik 2030-ig. Így a listán szereplő képzések népszerűsége a következő évekre is borítékolható – mondta Tóth Réka, a felnőttképzéssel foglalkozó cég szakértője.

A társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a bérügyintéző tanfolyamok vezető szerepét magyarázza, hogy a munkaerőpiacon erős igény mutatkozik ezen képesítések együttes megszerzésére, ugyanis a két munkakör egyre inkább összeolvad.

A megelőző évben „bronzérmes” vállalkozási mérlegképes könyvelő egy helyet visszacsúszott, és a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésnek adta át dobogós helyét. Az államháztartási mérlegképes könyvelő a korábbi évhez hasonlóan a nyolcadik helyre került.

Az IFRS könyvelői képzés népszerűsége a korábbi években némileg csökkent, 2017-ben három helyet csúszott vissza a listán. Tavaly azonban sikerült megtartania az így megszerzett kilencedik helyét. A lista tizedik helyére a pénztárkezelő és valutapénztáros képzésnek sikerült feljönnie új befutóként, kiszorítva az adótanácsadó képzést.

Tóth Réka kiemelte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is nagy igény mutatkozott az OKJ-s képzések iránt, különösen a 25 és 44 év közöttiek körében. A leggyakoribb motivációs tényező a karrierváltás, a szakmai előremenetel és a magasabb jövedelem. Azért is ennyire népszerűek az OKJ-s tanfolyamok, mert rövid idő alatt, rugalmas időbeosztás mellett végezhetők, akár munka vagy gyerek mellett is.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik