Üzleti tippek
Jakutszk, 2018. január 18.Az orosz Anasztaszija Gruzdeva által 2018. január 17-én közreadott kép önmagáról, a mínusz 50 Celsius-fokos hidegtől jégkristályok borította szempillákkal a szibériai Jakutföld fővárosában, Jakutszkban január 13-án. Jakutföld egyes részein január 16-án mínusz 67 Celsius-fokot mértek. (MTI/AP/Anasztaszija Gruzdeva)

A nagy hidegben pluszpihenőidő jár a dolgozóknak

24.hu
24.hu

2019. 01. 07. 12:06

Korábban a témában:

Számos olyan szabály van, amely rendelkezik arról, mit köteles biztosítani a munkáltató nagy hidegben. Márpedig most nagy hideg van, lesz.

Salgótarján, 2019. január 5.
Szánkózó gyerekek Salgótarjánban 2019. január 5-én.
MTI/Komka Peter
Mínusz 15 fokot mértek ma reggel
Elég fagyos idővel indult a hétfő reggel.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint például

  • fiatalkorú nő és férfi egyaránt, valamint várandós dolgozó hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet. Hideg munkahelyen a nemrégen szült dolgozókra és a szoptató anyákra is vonatkozik a tiltás.

Hideg munkahelynek az számít, ahol „a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el”.

A hatályban lévő jogszabály szerint, ha a munkavégzésünk helye hideg munkahelynek minősül, akkor

jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz.

És ez mindenkire vonatkozik.

Ezt az extra pihit ráadásul tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető helyiségben kell biztosítani. Ezen felül a munkavállalók részére hidegnek minősülő munkahelyen 50 °C hőmérsékletű teát kell adni. És a hideg ellen egyéni védőfelszerelést (pl. sapka, sál, kesztyű) is kell biztosítani.

Kiemelt kép: (MTI/AP/Anasztaszija Gruzdeva)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.