Üzleti tippek
Stock of cars in showroom of automobile dealer

Az autófinanszírozás pörgeti a lízingpiacot

24.hu
24.hu

2018. 08. 13. 17:47

Rekordbővülést ért el a magyar lízingpiac az első fél évben.
Korábban a témában:

Az új finanszírozások összege 329 milliárd forint, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten – közölte a Magyar Lízingszövetség. A szervezet szerint a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is.

A lízingcégek idén mintegy 20 százalékos növekedéssel számolnak. A vállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a félév végén 1300 milliárd forintot tett ki.

Növekedést mutat a kiskereskedelmi autófinanszírozási portfólió mellett a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben elmondta: a gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül, és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban.

A járműpiac bővülése és az építőipari boom is besegít

A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg kiemelkedő mértékben, 40 százalékkal 119 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. Ezen belül a magánszemélyek újautó-beszerzéseit 17,2 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami szintén 40 százalékos emelkedés. A flottaszegmensben a finanszírozott összeg 12 százalékkal mintegy 40 milliárd forintra nőtt.

A gépeket és berendezéseket, valamint haszonjárműveket magában foglaló eszközfinanszírozásban a finanszírozott összeg 168,6 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, ami 7 százalékos éves bővülést jelent. A mezőgazdasági gépek finanszírozásában a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt, ez csaknem 12 százalékkal haladja meg az egyébként magas bázist.

A magyarországi építőipari boommal összhangban az építőipari gépeknél 33 százalékkal 11,1 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által kihelyezett összeg.

Az állami infrastrukturális beruházásoknak és a lakásépítés talpra állásának köszönhetően az építőipari gépek esetében az év hátralévő részében további bővülésre lehet számítani a Lízingszövetség szerint.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.