Üzleti tippek

Bige László 52 milliárdot készül éppen összekalapozni

Ha helyesek a Global Capital nemzetközi tőkepiaci portál értesülései, Bige László Nitrogénművek Zrt. nevű péti műtrágyacége éppen 200 millió dollárnyi (mintegy 52 milliárd forintnyi) kötvényt próbál kibocsátani, hét évre, nem kevés kamattal. Öt éve is csináltak már ilyet, de akkor sokkal jobb volt az üzleti környezet a műtrágyaiparban. Viszont még úgy is ki kellett tolni a kötvények futamidejét. Vajon ez a mostani terv csak egy szokásos ügylet vagy inkább harc a túlélésért? – többek között ezt boncolgatta az Index.

A Nitrogénművek kötelezettségállománya a 2013-as kibocsátás idején 74,4 milliárd forint volt, 2016-ban már 112, 2 milliárd forint. Ráadásul a Nitrogénművek forgalma a 2013-as 151,4 milliárd forintról, 2016-ra 93,8 milliárd forintig apadt. A fő baj azonban nem ez, hanem az időközben megcsappant jövedelmezőség. Az 1,1 milliárd forintra olvadt 2016-os adó előtti eredmény tizede-huszada csak a korábbi legjobb évek nyereségének. Csak feltételezni lehet, hogy ilyenkor nem a legkönnyebb kitermelni a nagy hitelt.

A portál szerint a közeljövőben nagy átalakulások jöhetnek, azt is érdemes figyelni, hogy Bige finanszírozási terve sikerül-e, de azt is, hogy bejelentenek-e valami nagy dealt a műtrágyapiacon.

A legnagyobb titokban kezelt tőkepiaci tranzakció azért is érdekes, mert a műtrágyapiacon komoly vihar dúl, vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), árkartell gyanújával. Bige László szerint azonban az immár negyedik vizsgálat zaklatásnak minősül. Azonban a háttérben topmilliárdosok műtrágyaháborúja sejthető.

Bige László egyébként kicsit hátrébb sorolódott tavaly a leggazdagabb magyarok ranglistáján:

Mészáros Lőrinc már a nyolcadik leggazdagabb magyar
Egy év alatt 70 milliárd forinttal nőtt a vagyona.

Kiemelt kép: MTI / Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik