Üzleti tippek

Létszámbővítést terveznek a svájci cégek

A Magyarországon működő vállalatok többsége diplomás munkavállalókat keres.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara legfontosabb üzleti fórumát, a Swiss Business Day programot. A Magyarországon működő svájci cégek november 22-én az Innováció és Tehetség témájával várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. A kiállító társaságok online kutatásban nyilatkoztak az innovációhoz fűződő viszonyukról.

A megkérdezett ügyvezetők a nem reprezentatív kutatásban elmondták, hogy 72 százalékuk tervez létszámbővítést a 2018-as üzleti évben. Többségük, a válaszadók 89 százaléka felsőfokú végzettségű munkaerővel bővítené csapatát. Az innovációra vonatkozó válaszaikból kiderült, hogy tízből hat svájci vállalat áldoz kutatásra és fejlesztésre, valamint 53 százalékos arányban foglalkoznak tehetséggondozással és mentorprogramokkal.

Emellett a Swiss Business Day kiállítói igyekeznek maguk gondoskodni a megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező munkaerő biztosításáról is. 29 százalékuk lehetőséget ad az egyetemi hallgatóknak duális képzési rendszerbe való belépésre. Mindazonáltal egy svájci élelmiszeripari társaság globális kezdeményezésének részeként 2014-ben idehaza is elindult egy egyedülálló gyakornoki program, amely átível az üzleti, a kormányzati és a civil szektoron.

A kiállítók nemcsak a tehetséges szakemberek felvételére és folyamatos képzésére törekednek, hanem a nemzetközi munkatapasztalat biztosításában is segítenek. Minden második válaszadó nyilatkozta, hogy vállalatuknál van lehetőség külföldi munkatapasztalat megszerzésére. A kollégák megtartásának népszerű eszköze a béren kívüli juttatások biztosítása is, melyek közül a közlekedési támogatás és képzési hozzájárulások a leggyakoribbak.

Az innováció haszna sokszor túlmutat a statisztikán

Megszámlálhatatlanul sokan köszönhetik gyógyulásukat svájci hátterű cégek világszínvonalú gyógyszereinek. Ezen vállalatok vezetői szerint a Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok nagyban hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez, adóbevételt és járulékokat képeznek az államháztartásnak olyan munkával, amelyben az átlagosnál jóval magasabb a hozzáadott érték.

Emellett számtalan tradicionális magyar márka svájci befektetőnek köszönhetően él és fejlődik, mint például a Boci csoki és a Zsolnay porcelán. A világszínvonalú svájci technológia és a magyar szakemberek áldozatos munkájának eredményeképpen exportálják például Sárospatakról szinte az egész világba a legjobb minőségű fúrófejeket.

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara 1995-ben alakult. Tagjaik között svájci kötődésű vagy svájci tulajdonú vállalatok találhatók. A kamara több mint 100 szervezettel áll tagsági viszonyban, úgy multinacionális cégekkel, mint kis- és középvállalatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik