Üzleti tippek
Tozsde(210x140)(3).jpg (tőzsde)

A forint lehet az új svájci frank?

24.hu
24.hu

2017. 10. 16. 10:47

Egyre több elemző veti fel, hogy lassan nagyon megváltozhat a forint státusza a nemzetközi devizapiacon: a korábbi carry deviza státuszból funding currency (finanszírozó deviza) lehet. A folyamat jelei már látszanak a piaci forgalomban, melynek szerkezete fokozatosan átalakul, írta a Portfólió.

A devizaügyletekről

Az úgynevezett carry trade ügyletek úgy néznek ki, hogy jellemzően alacsony kamatozású devizában hitelt vesznek fel a befektetők, majd a pénzt magasabb hozamú befektetésbe (részvénybe, állampapírba vagy magasabb kamatozású devizába) fektetik. Az így elért kamatnyereség pedig a profitjukat növeli, cserébe futniuk kell az árfolyamkockázatot is. A finanszírozó deviza elsődleges ismérve az alacsony kamat, részben ezért lett vonzó a forint a 0,9 százalékos alapkamat mellett, ami már a feltörekvő piacon is alacsonynak számít. Ezt fejelte még meg az MNB a nem konvencionális eszközeivel, melyeknek köszönhetően a pénzpiaci kamatok ma nulla körül vannak. Az utóbbi évek-évtizedek legnépszerűbb finanszírozó devizája a japán jen volt. A régiónkban e mellett a svájci frank volt hasonló helyzetben, illetve részben a cseh korona.

Bár arra vonatkozóan nincsenek statisztikák, hogy milyen új pozíciók épültek fel a forint körül a piacon, piaci forrásból úgy hallani, hogy a befektetők egy része is ráharapott már a lehetőségre. Vannak például olyan befektetők, akik az alacsony forintkamatok mellett akár negatív kamaton megkapott forrásból tízéves magyar állampapírt vesznek, amivel 2,5 százalék feletti éves hozamot tudnak elérni még mindig.

A lap szerint az MNB által közölt forgalmi adatok is alátámasztják a fenti megállapításokat. Így például az euró-forint azonnali (spot) piac átlagos napi forgalma tizenkét éve, 2005 augusztusában volt a mostaninál alacsonyabb, ami arra utal, hogy nagyrészt swapokon keresztül finanszírozzák a pozícióikat a befektetők.

A kérdés az, hogy a jövőben is fennmarad-e a most látható tendencia. Ha ugyanis egyre több befektető térne át a swapokról az azonnali piacra, akkor az az MNB-nek is fejtörést okozhatna, hiszen a magyar deviza túlzott erősödése fenyegetne. Egyelőre a swapok vonzóbb árazása miatt fordul inkább azok felé a piac, de sok múlhat azon is, milyen típusú szereplők kereskednek a forinttal a jövőben.

Kiemelt kép: AFP / Spencer Platt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.