Üzleti tippek

Pár év és itt lehet a 200 forint körüli benzinár

Cudar világ elé néz az olajipar, az üzemanyagot gyártó és azzal kereskedő cégek, legalábbis ha bejön egy olajpiaci szakértő jóslata. A CNBC-nek nyilatkozva a Longview Economics közgazdásza arról beszélt, hogy 6-8 éven belül az olaj ára a mostani ötödére esik: a nyersolaj hordónkénti ára most 50-60 dollár között ingadozik, néhány év múlva 10 dollár a valószínű az elemző szerint.

A drasztikus áresés oka pedig az elektromos autók gyors ütemű terjedése, ezért aztán a hagyományos autók iránti kereslet durván vissza fog esni, vette észre a jóslatot a hvg.hu.

Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan Magyarországon ötödére esik a benzin és a gázolaj ára. Az üzemanyagok árában ugyanis most vagy egy fix adó, a jövedéki adó, ez most 120, illetve 125 forint literenként.

Erre még rájön a 27 százaléknyi áfa, vagyis ha történetesen ingyen lenne a nyersolaj, akkor is kellene fizetni legalább 150-160 forintot az üzemanyag literjéért.

Meg még pár forintnyi készletezési díj, és a nagykereskedőnek és a kiskereskedőnek is kell rajta valamennyi haszon. Így oda jutunk, hogy durván 200-250 forint körüli benzinár jöhet ki akkor, ha az amerikai olajpiaci elemző prognózisa bejön.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Marjai János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik