Üzleti tippek
Sopron, 2015. június 17.
Konténert emel egy daru konténerszállító vasúti kocsira a Gyõr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság (GYSEV) soproni konténerrendezõ terminálján 2015. június 17-én. Huszonöt nyitott konténerszállító vasúti teherkocsival bõvítette jármûparkját a GYSEV Cargo Zrt., így már hatvan teherkocsi szállítja a konténereket Németországba és Törökországba. A 700 millió forintos fejlesztést saját forrásból finanszírozta a vállalat.
MTI Fotó: Nyikos Péter

Vámszabad területtel csábítjuk a cégeket

24.hu
24.hu

2017. 09. 25. 13:51

Nemzetközi áruforgalmi csomóponttá válhat a záhonyi térség.
Korábban a témában:

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszabad területté jelölt ki egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő 17 400 négyzetméteres területet. Az engedély nyomán az ország jelenleg egyetlen vámszabadterülete jött létre, amely jelentősen fellendítheti a térség iparvonzó képességét és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a záhonyi térség nemzetközi áruforgalmi és logisztikai csomóponttá válhasson – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

Az engedélyt a szövetség kezdeményezésére, az érintett terület tulajdonosa a Záhony-Port Zrt. kérelmezte az NGM-nél.

A vámszabad terület fő vonzereje, hogy jelentős versenyelőnyt biztosít az ide szállító és betelepülő cégeknek a halasztott adó- és vámfizetési lehetőség, valamint egyéb ösztönzők és kedvezmények révén. Ezek a lehetőségek elsősorban a harmadik országokból az Európai Unióba nyersanyagot vagy félkész terméket behozó vállalatok számára előnyös, mivel áfa- és vámmentesen tudják raktározni vagy feldolgozni az árut a területen, ezzel jelentős összeget takarítanak meg – összegezte Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

A szövetség szerint számos érv szól a vámszabad terület kijelölése mellett: egyrészt nemzetgazdasági érdek, hogy a Kínából és Belső-Ázsiából Európába, elsősorban Észak-Olaszországba és Dél-Franciaországba, valamint a balkáni térség országaiba irányuló vasúti fuvarok döntő hányada Magyarországon, a záhonyi átrakón keresztül jusson el rendeltetési helyére. A jelenleg csak időszakos és nehezen előre jelezhető záhonyi logisztikai forgalom, a komoly vonzerőt jelentő vámszabad területnek köszönhetően hosszú távon nemzetközi áruforgalmi csomóponttá fejlődhet – emelte ki Fülöp Zsolt.

Az Európai Unió területére belépő áruk vámügyintézéséből jelentős költségvetési bevétel származik az országnak, fokozza a meglévő infrastruktúra kihasználtságát, a beruházások volumenét, így számos új munkahely is létrejöhet.

A minisztérium ezen döntése az MLSZKSZ szerint csak az első, elengedhetetlen lépés. Ahhoz, hogy vállalkozókat és befektetőket vonzzanak a térségbe, a következő időszakban aktív marketingtevékenységre lesz szükség. Meg kell határozni továbbá a záhonyi térség fejlődését segítő komplex kereskedelmi- és marketing feladatrendszert. Ehhez a kormányzat, a területet működtető vállalat és a szakmai szervezetek mielőbbi összefogására van szükség.

A szervezet reményei szerint a most kiadott engedély megnyitja az utat a térségben további vámszabad területek kijelölése előtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.