Üzleti tippek
Debrecen, 2013. szeptember 16.
Munkások dolgoznak a Grampet Debreceni Vagongyár Kft. üzemcsarnokában Debrecenben 2013. szeptember 13-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Felértékelődött a hazai piac a nagyvállalatok számára

24.hu
24.hu

2017. 09. 18. 12:28

A belföldi kereslettől teszik leginkább függővé jövedelmezőségüket a nagyvállalatok, miközben az évekig meghatározó közterhek mára már nem érintik annyira érzékenyen a őket. A forint árfolyamváltozása és az infláció viszont egyre nagyobb hatással van profitabilitásukra – derül ki a K&H legutóbbi felméréséből.
Korábban a témában:

A pénzintézet arra kereste a választ, hogy a hazai, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami nagyvállalatok működését, eredményességét mi befolyásolja leginkább. „Habár a belföldi kereslet mindig is kiemelt fontossággal bírt a hazai vállalatok számára, az elmúlt másfél évben jelentősen felértékelődött a fontossága. Jelenleg a vállalati döntéshozók csaknem kétharmada (63%) véli úgy, hogy a hazai vevők a legfontosabbak a cég jövedelmezősége szempontjából. Mivel a kiskereskedelmi forgalomban több éve növekvő trend figyelhető meg, nem meglepő, hogy a belföldi keresletre támaszkodnak leginkább a cégek” – részletezte az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Az eddig rendszerint második helyen szereplő közterhek szerepe jelentősen hátrébb került a sorban. „A közterhek alakulását jelenleg nem tartják annyira meghatározónak a cégvezetők a vállalat rövid távú jövedelmezősége szempontjából. Ez feltehetően azzal van összefüggésben, hogy a társaságok túlnyomó többsége (85%) nem számít az adók és járulékok számottevő változására” – tette hozzá a szakember.

A nagyvállalatok eredményeit meghatározó tényezők sorrendjében ugyan továbbra is a lista végén szerepel a forintárfolyam változása, az infláció és a finanszírozási lehetőségek alakulása, ezek szerepe azonban felértékelődni látszik a kutatás szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.