Üzleti tippek

Ezért gründolnak saját céget a magyarok

A hazai vállalkozók a függetlenséget tartják a legmotiválóbbnak, míg egy részük az alkalmazotti életformát megunva nyargalt át a másik oldalra. Leginkább 31-40 éves kor között lesz valakiből cégvezető, de akad olyan is, aki 50 éves kora felett váltott.

A K&H félezer hazai kkv-t kérdezett meg arról, hogy a vezetőket mi késztette vállalkozásuk létrehozására. „Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozói létben egyértelműen a függetlenség a legmotiválóbb tényező (31%), a cégvezetők majd negyedét (23%) pedig éleslátása segítette a vállalkozóvá válásban, hiszen olyan piaci lehetőséget látott meg, amelyet nem lehetett kihagyni. Emellett egy részük egyszerűen megunta az alkalmazotti létet, illetve inkább kihívásra vágyott” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Érdekes adat, hogy nagyjából minden tizedik cégvezető a családi örökség részeként lett vállalkozó, miközben további 9 százalékot saját ötletének megvalósítása terelt ebbe az irányba.

Fiatalon kell belevágni?

A kutatás azt is feltérképezte, hogy Magyarországon átlagosan hány évesen lesz valakiből cégvezető. „Az eredményekből az látszik, hogy leginkább fiatal felnőttkorban jellemző ez. A legtöbben ugyanis 31-40 éves korban (42%), egy jelentős részük pedig ennél is fiatalabban, 31 éves kora előtt éri el ezt a pozíciót (30%). Nem ritka azonban az sem, hogy valaki 50 éves kor felett jut el idáig (8%)” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik