Üzleti tippek

Infokommunikáció a nonprofit szektorban – Így segít az Invitech Solutions

Az üzleti és civil szféra eredményes együttműködésére jó példa az Invitel Csoporthoz tartozó vállalat innovációs versenye, amelyen idén tavasszal öt nonprofit szervezet is díjat kapott.

A civilszervezetek ilyen formában történő támogatása 2014-re nyúlik vissza, amikor is az Invitel az InnoMax-pályázat üzleti és fiatal fejlesztői (InnoApps) díjai mellett meghirdette az InnoMax Nonprofit díjat is. Már akkor is nagy érdeklődés mutatkozott a kiírás iránt, a legutóbbi pályázati körben pedig rekordszámú, mintegy 130 nevezés érkezett a civilszervezetektől.

A pályázat lebonyolításában és a beérkezett anyagok elbírálásban az infokommunikációs vállalat szorosan együttműködött a Magyar Adományozói Fórummal (MAF). Molnár Klára, a szervezet igazgatója zsűritagként is aktívan részt vett a pályaművek értékelésében.

Számunkra nagyon izgalmas feladat volt együttműködni az Invitech Solutions-szel. Nagyon örültünk annak, hogy ilyen nagyszámú pályázat érkezett be a nonprofit kategóriában. Szakmai szervezetként azt látjuk, hogy még mindig kevés olyan hazai vállalat van, amely képes, akar és ki is tud írni olyan országosan meghirdetett pályázatot, amelyre bármelyik civilszervezet jelentkezhet. Részben ezért is egyedi az Invitech Solutions Innomax Díja, másrészt a vállalat profilja, üzleti stratégiája miatt is, amelyből adódóan a kiírás középpontjában természetesen az infokommunikáció áll – összegezte Molnár Klára.

Díjazottak és zsűritagok

„Úgy gondolom, hogy az ilyen pályázati lehetőség a rendkívül fontos anyagi és szakmai támogatás mellett egy erős edukatív segítség is a hazai nonprofit szervezeteknek. Az innovációs verseny ugyanis segít abban, hogy a civilszervezetek jobban megismerjék, hogy miként gondolkodnak a cégek, milyen szempontok a döntőek számukra, hogyan lehet velük partnerséget kiépíteni, és mindez nagyon jó iránytű lehet számukra” – tette hozzá az igazgatónő.

Híd az üzleti és civil szféra között

A Magyar Adományozói Fórum államtól és pártoktól független támogatókat (alapítványok, vállalatok) tömörítő szakmai ernyőszervezet. A MAF arra törekszik, hogy a vállalati és a civil szféra közötti híd szerepét betöltve elősegítse a párbeszédet, a vállalatok felelős gondolkodását és cselekvését, ebben a többi között módszertani és szakmai segítséget is nyújt.

Fenntarthatóságtól az esélyegyenlőségig

Molnár Klára kitért arra is, hogy a legutóbbi pályázaton négy fő területen keresték a legjobb pályamunkákat. „Az egyik kategória a fenntarthatóság volt, ide olyan fejlesztések, projektötletek kerültek, amelyek például az élhető környezet megteremtését segítik. A második kiemelt témakör az oktatás-nevelés, így például az oktatás színvonalának emelése volt. A harmadik kategória az egészségügy, amelynél a betegellátás minőségének emelését, a megelőzést segítő infokommunikációs projekteket vártuk. A negyedik kiemelt terület pedig az esélyegyenlőség, felzárkóztatás volt, itt pedig nyilván az Invitech Solutions profiljából adódóan a digitális felzárkóztatás és a digitális esélyegyenlőség voltak a kulcsszavak” – részletezte a Magyar Adományozói Fórum vezetője.

Innomax Nonprofit nyertesek 2017-ben

  • Az Ágacska Alapítvány az Adopt-E-Klubbal, az örökbefogadó szülők élő webklubjának ötletével pályázott. Egy olyan rendszert kívánnak működtetni, amely segítségével a fővárostól távolabb élő örökbefogadók is élőben tudnak részt venni a foglalkozásokon.
  • A Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány egy olyan applikáció-fejlesztéssel pályázott sikeresen, amelynek segítségével a betegek és szüleik, de az orvosok számára is hasznos információk érhetőek el.
  • A Digitális Tudás Akadémia Közhasznú Egyesület az UP Academy-vel nevezett, programjuk a fiatalok felelős pályaválasztásának elősegítését és a sikeres felnőttkor megalapozását tűzte ki célul, és ehhez ajánl mentorálást és kompetenciafejlesztést.
  • Az adományozók és a rászorulók egymásra találását kívánja segíteni a Heti Betevő Egyesület, céljuk ennek jegyében egy virtuális piactér létrehozása.
  • Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány pedig olyan alkalmazás fejlesztését tervezi, amely a hagyományos dokumentumokból Braille-kijelzőn vagy nyomdai kiadványként jól olvasható dokumentumot készít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!