Üzleti tippek
szamitogep(9)(960x640).jpg (számítógép, internet, )

115 milliót csaltak el szoftverfejlesztés címén

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 13:38

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat három személlyel szemben, uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt.
Korábban a témában:

Az ügyben szereplő, budapesti székhelyű cég főtevékenységként információ-technológiai szolgáltatás nyújtásával foglalkozott.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011 márciusától kezdődő határidővel olyan uniós pályázatot írt ki, amelynek célja vállalkozások technológiai innovációs tevékenységének támogatása volt.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja – a cég vezetője – a társaság nevében 2011 októberében a támogatás elnyerése érdekében pályázatot nyújtott be, amely szerint a megvalósítani kívánt projekt célja egy szoftver – logmenedzsment-alkalmazás – fejlesztése. A vádlott a projekt megvalósulási helyszíneként egy debreceni címet jelölt meg.

Az elsőrendű vádlott célja a vád szerint a támogatás jogosulatlan megszerzése volt. A vádlott által irányított cég a támogatási szerződésben vállaltakkal ellentétben, a pályázat szerinti fejlesztői munkát eleve nem Debrecenben, hanem Budapesten végezte. A vádlott a helyszíni ellenőrzést végzők megtévesztése érdekében bérelt ugyan irodahelyiségeket, ezek azonban teljesen alkalmatlanok voltak a projekt megvalósítására. Szintén a megtévesztés érdekében, a debreceni munkavégzés igazolására valótlan tartalmú jelenléti íveket is készítettek.

Mindemellett a cég vezetője – a másod-, és harmadrendű rendű vádlott, mint alvállalkozó cégek képviselőinek közreműködésével – a támogatási összeg felhasználásának látszólagos igazolására valótlan tartalmú okiratokat (fiktív számlákat, teljesítésigazolásokat, valótlan tartalmú átadás-átvételi jegyzőkönyveket) használt fel.

Az elsőrendű vádlott a fentiek alapján csaknem 115 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből mintegy 80 millió forinttal az uniós, míg csaknem 35 millió forinttal – a fiktív számlákon alapuló adóbevallásokat is figyelembe véve – a magyar költségvetést károsította meg.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kezdeményezett vizsgálatot a cég tevékenységével, illetve a nevükben benyújtott pályázattal kapcsolatban, megállapításait pedig 2015 novemberében küldte meg a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.