Üzleti tippek

115 milliót csaltak el szoftverfejlesztés címén

szamitogep(9)(960x640).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(9)(960x640).jpg (számítógép, internet, )
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat három személlyel szemben, uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt.

Az ügyben szereplő, budapesti székhelyű cég főtevékenységként információ-technológiai szolgáltatás nyújtásával foglalkozott.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011 márciusától kezdődő határidővel olyan uniós pályázatot írt ki, amelynek célja vállalkozások technológiai innovációs tevékenységének támogatása volt.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja – a cég vezetője – a társaság nevében 2011 októberében a támogatás elnyerése érdekében pályázatot nyújtott be, amely szerint a megvalósítani kívánt projekt célja egy szoftver – logmenedzsment-alkalmazás – fejlesztése. A vádlott a projekt megvalósulási helyszíneként egy debreceni címet jelölt meg.

Az elsőrendű vádlott célja a vád szerint a támogatás jogosulatlan megszerzése volt. A vádlott által irányított cég a támogatási szerződésben vállaltakkal ellentétben, a pályázat szerinti fejlesztői munkát eleve nem Debrecenben, hanem Budapesten végezte. A vádlott a helyszíni ellenőrzést végzők megtévesztése érdekében bérelt ugyan irodahelyiségeket, ezek azonban teljesen alkalmatlanok voltak a projekt megvalósítására. Szintén a megtévesztés érdekében, a debreceni munkavégzés igazolására valótlan tartalmú jelenléti íveket is készítettek.

Mindemellett a cég vezetője – a másod-, és harmadrendű rendű vádlott, mint alvállalkozó cégek képviselőinek közreműködésével – a támogatási összeg felhasználásának látszólagos igazolására valótlan tartalmú okiratokat (fiktív számlákat, teljesítésigazolásokat, valótlan tartalmú átadás-átvételi jegyzőkönyveket) használt fel.

Az elsőrendű vádlott a fentiek alapján csaknem 115 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből mintegy 80 millió forinttal az uniós, míg csaknem 35 millió forinttal – a fiktív számlákon alapuló adóbevallásokat is figyelembe véve – a magyar költségvetést károsította meg.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kezdeményezett vizsgálatot a cég tevékenységével, illetve a nevükben benyújtott pályázattal kapcsolatban, megállapításait pedig 2015 novemberében küldte meg a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik