Üzleti tippek

Korszakhatárhoz érkeztek a magyar nagyvállalatok (X)

Egy friss Microsoft kutatás alapján itthon is egyre több cégvezető ismeri fel a felhőben rejlő lehetőségeket. Ezzel együtt még kisebbségben vannak azok, akik már el is kezdték a felhőre  alapozni a cégük működését. Vízválasztó időszak ez. Most derül ki, kik lesznek a változás nyertesei.

Nő a felhő ismertsége a magyar vállalati döntéshozók körében. Az összes megkérdezett 55 százaléka legalább közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a felhő technológiáról, miközben ez az arány csak az IT-vezetők körében 86 százalék (minden 2. vezető már közepes ismeretről számol be, ez az arány 10-ből 9 IT vezetőknél) – állapította meg a Microsoft Magyarország és az és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közös kutatása. Biztató a felmérésnek az a megállapítása is, hogy a magyar vállalatvezetők kétharmada valós erőfeszítéseket tett az elmúlt egy évben a digitális átalakulás érdekében.

Ismeret és tényleges használat

A kutatás rávilágított arra is, hogy még nagyon nagy az olló az ismertség és a valódi használat között, tehát jóval kevesebben veszik igénybe a felhőszolgáltatásokat, mint ahányan ismerik azokat. A megkérdezett cégvezetők a felhő kapcsán leginkább a jogszabályoknak való megfelelést és az üzleti folyamatokkal kapcsolatos költségeket említették, mint legnagyobb kihívást. „Fontos, hogy a törvényi megfelelőség nem csak az ügyfelek, hanem a szolgáltatók oldaláról is komoly feladat. Tehát mindkét fél ugyanazzal a kihívással szembesül, így ennek megoldása lehet közös cél is a nagyvállalatoknak és a szolgáltatóknak” – hívta fel a figyelmet Hegedűs Csapó Veronika, az IVSZ Adatközpont- és Felhő munkacsoport vezetője. Ami pedig a vállalatvezetők felhővel kapcsolatos elvárásait illeti, a kutatás alapján a három legfontosabb ezek közül az adatok nagyobb biztonsága, a jogi megfelelés, és – nem meglepő módon – a kiszámítható, tervezhető és használattal arányos költség: ezeket a szempontokat a megkérdezett menedzserek több mint négyötöde kivétel nélkül megemlítette.

„Az adatokból adódik a következtetés: egyre több cégvezető – legyen bármilyen területen –ismeri fel, hogy a digitalizáció többé nem csupán az informatikai területtel kapcsolatba hozható cégek sajátja, hanem a korábban analógnak hitt vállalatok és szervezetek jellemzője is. Az arányszámokból viszont az is látszik, hogy a felhő alapú szolgáltatásoknál még az igazi boom előtt vagyunk, hiszen a vállalatok jelentős része még a lehetőségek feltérképezésének fázisában jár” – hangsúlyozta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország Nagyvállalati Üzletág vezetője.

Öt kérdés, és öt megnyugtató válasz a felhő kapcsán

1. Mi garantálja, hogy érzékeny céges adataim biztonságban lesznek a felhőben?
– A felhőszolgáltatók számára a biztonság üzleti szempontból nagyon kritikus kérdés, hiszen egyetlen incidens is azonnali bizalomvesztéshez és elvesztett megrendelésekhez vezet. A Microsoft éves szinten mintegy 1 milliárd dollárt költ IT-biztonságra, ennek jelentős része a felhős infrastruktúra és adatközpontok védelmét szolgálja. A Microsoft felhőszolgáltatásai a publikus cloudok közül a legtöbb iparági sztenderdnek és jogi előírásnak felelnek meg.

2. A tapasztalatok szerint mekkora költségcsökkentéssel járhat a felhő bevezetése egy nagyvállalkozásnál?
– A költségek mindig az igénybe vett szolgáltatások mennyiségével arányosak, tehát a díjfizetés a valóban felhasznált szolgáltatások után történik. Az igénybe vett erőforrásokat használat közben is lehet módosítani és skálázni, így a használat és a költségek igazodnak a valódi felhasználói igényekhez. A szolgáltatások azonnal rendelkezésre állnak, nem kell hardverbeszerzésekre, szoftvertelepítésekre várni.

3. A felhő bevezetése után, a rendszer működtetésekor lehet előre tervezni és féken tartani az ezzel kapcsolatos költségeket?
– A felhőszolgáltatások díja a valódi használattal arányos. A rendszeradminisztrátorok számára a Microsoft számos felügyeleti eszközt biztosít a használat szabályozásához és követéséhez, a költségek pedig folyamatosan követhetők például az Azure felhasználói portálon.

4. Mindig, minden körülmények között elérhetőek lesznek a felhőben tárolt adataim?
– A Microsoft a felhőszolgáltatásaira rendelkezésre állási vállalásokat tesz, pénzügyi garancia mellett. A különféle szolgáltatásokra eltérő garantált szolgáltatási szintek vonatkozhatnak.

5. Mi alapján tudom kiválasztani a számomra leginkább megfelelő szolgáltatót, hiszen a kínálat zavarba ejtően bőséges?
– A kiválasztásnál négy szempontot érdemes mindenképpen megvizsgálni: a szolgáltató pénzügyi stabilitását, a szervezeti felépítését, a szakértelmét, és a compliance területét.
Emellett – ötödik szempontként – az is elengedhetetlen, hogy maximálisan megbízzunk a kiválasztott szolgáltatóban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik