Üzleti tippek
hands typing on keyboard in green light with motion blur,Concept for cybercrime hack cloud security

Egyre durvább kiberbűnözéstől tarthatnak a cégek

24.hu
24.hu

2017. 02. 16. 11:43

Ma már egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy alábecsülje a számítógépes fenyegetések és biztonsági rések kockázatait és következményeit. Ahogy nem becsülhetik alul a kibertámadásokra való felkészülés jelentőségét sem – hívja fel a figyelmet az Invitech Solutions infokommunikációs vállalat.
Korábban a témában:

Pár éve a vállalati információbiztonságról még sokan úgy gondolkodtak, hogy elég erős falakkal körül venni a rendszereket. Ez a szemlélet ma már kockázatos, hiszen a kiberfenyegetések egyre fejlettebbé váltak, a védelem folyamatos javítása nélkül pedig esély sincs az ellenállásra.

Az információbiztonsági tapasztalatokat összegyűjtő és a kockázatokat kiértékelő Information Security Forum (ISF) is hangsúlyozza, hogy a hackerek egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, és mindinkább együttműködnek. Ezért a nemzetközi szervezet szakértői szerint a vállalatoknak is tudatosabban kellene védekezni, mert az őket fenyegetők tevékenysége is egyre tervszerűbb – olvasható a HVG.hu oldalán megjelent összeállításban.

Tavaly a ZDNet jelentése szerint több mint 3000 nagyobb hackelési, szivárogtatási és adatlopási esemény került nyilvánosságra, és összesen mintegy 2,2 milliárd adatrekordot értek el illetéktelenek.

A kibertámadások korábban elsősorban az adatok megszerzésére irányultak, de ahogy a cégek is terjeszkednek a virtuális térben, úgy egyre nagyobb felületen válhatnak célponttá: sérülhet a jó hírnevük, és veszélybe kerülhetnek az ügyfélcsatornáik is. Így már nem csak az adataik sértetlensége és integritása kérdéses.

A társaságok üzleti érdekei azt diktálják, hogy rugalmasabbakká váljanak, amit a digitális technológiák, például a legkülönfélébb adatgyűjtés és -elemzés lehetővé is tesz a számukra. Mivel a vállalati struktúrák is gyakran gyors átalakulásokon mennek keresztül, ezért ez az állandó átalakulás a biztonsági technológiáktól is alkalmazkodást vár el. A hackerek ugyanis a változások miatt kialakuló sérülékenységeket is támadják.

Egyre nagyobb a felelősség a cégeken

Az elmúlt évek tapasztalatai arra utalnak, hogy ahol nincs megfelelő titkosítás, ott a bűnözők nagyobb valószínűséggel csapnak le. Emiatt szigorodhat az európai általános adatvédelmi szabályzat (GDPR), amely részletezi, hogy a felek és a szolgáltatók mennyiben tekinthetők hibásnak az adatvesztésekért, ha nem megfelelően titkosítják az adatokat – összegezte az Invitech Solutions.

DDoS: nem szabad alábecsülni a túlterheléses támadások kockázatát. Olvassa el az összeállítás második részét is!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.