Üzleti tippek
Budapest, 2016. szeptember 10.
A Business Center 140 irodaépület a XIII. kerület Váci út 140-ben. 
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Magyar kereskedelmi ingatlanokra utaznak a befektetők

24.hu
24.hu

2017. 02. 01. 19:29

Az amerikai és magyar vevők mellett a görög és az egyesült emirátusbeli befektetési társaságok, valamint a német zárt végű alapok is megjelentek a piacon.
Korábban a témában:

Tavaly 1,54 milliárd eurót költöttek a befektetők a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon, ami 107 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet. Tavaly mind az irodaingatlanok, mind a kiskereskedelmi ingatlanok nagyon kelendőek voltak, így a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég 2017-re hasonló vagy akár még nagyobb forgalmat vár.

2015-ben 745 millió euró értékben cseréltek gazdát a kereskedelmi ingatlanok Magyarországon, 2016-ban pedig több mint kétszeresére, 1,54 milliárd euróra nőtt a forgalom. Az irodapiacon a bővülés 129 százalék volt, amit a piacra kerülő új, modern irodaházak mellett az egyre kelendőbb másod- és harmadosztályú ingatlanok iránti kereslet magyaráz.

A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma még nagyobb mértékben, 203 százalékkal nőtt, részben a Budapesten meghatározó Mammut bevásárlóközpont tulajdonosváltása miatt.

Az ipari ingatlanpiac 44 százalékos növekedése nem a kereslet, hanem a kínálat korlátozottsága miatt múlta alul a másik két alpiacot, hiszen jelenleg kevés az eladó ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon.

Már nem csak a nagyobb ingatlanokat keresik

A magyarországi piac fejlődését az is jól mutatja, hogy csökkent az átlagos tranzakcióméret, ami most alacsonyabb, mint a válság előtt volt, mert jelentősen javult az alsó szegmens likviditása, és már nem csak a nagyobb ingatlanokra van kereslet.

Az 50-60 millió euró értékű ingatlanok iránt kimondottan erős az érdeklődés a hazai befektetési alapoktól a magánbefektetőkig egyaránt.

A 60-100 milliós ingatlanok iránt alacsonyabb a kereslet, a 100 millió eurónál drágább ingatlanok iránt viszont jelentős az igény, főleg a nagy külföldi intézményi befektetők részéről. A kínálat azonban korlátozott, lényegében csak bevásárlóközpontok találhatók ebben a szegmensben.

„A 2016-os forgalomnövekedésben az is szerepet játszott, hogy a korábbi években megszokott nyugat-európai befektetők, a magyar és amerikai intézményi alapok mellett új szereplők is megjelentek a piacon, például görög és egyesült emirátusbeli befektetési társaságok, és a német zárt végű alapok is visszatértek Magyarországra. Utóbbiak két ikonikus irodaházat, a Park Atriumot és az Eiffel Square-t vették meg Budapesten. Ez utóbbiak mellett a Váci Corner megvásárlása volt a harmadik meghatározó tranzakció a budapesti irodapiacon tavaly. Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország visszatért a befektetők térképére” – összegezte Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiaci vezetője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.