Üzleti tippek
női vezetők (női vezetők)

Valami, amiben igazán jók a nők

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 09:34

Szupermenedzserek, akik kritikus helyzetben lévő cégeken segítenek azzal, hogy átmeneti időre beülnek egy-egy pozícióba és több évtizedes szakmai tudásukat felhasználva hatékonyan kezelik a kihívásokat.
Korábban a témában:

A interim menedzserek – vagy szupermenedzserek – kritikus helyzetben lévő cégeken segítenek azzal, hogy átmeneti időre beülnek egy-egy pozícióba és több évtizedes szakmai tudásukat felhasználva hatékonyan kezelik a kihívásokat. Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője szerint nem véletlen, hogy egyre több nő kerül be a szupermenedzserek közé.

A Why Women Mean Business című könyv szerint századunk fejlődésére legnagyobb hatással a 3 W – az időjárás(weather), az internet (web) és a nők (women) – lesznek, állítja a Hammel & Hochreiter vezetője, Kristóf Györgyi, aki a női karriermenedzsment egyik ismert szakértője.

Ezt támasztja alá az az évekkel ezelőtt készült kutatás is, amely jövedelmezőség szempontjából vizsgálta meg a világ 300 legnagyobb vállalatát. Kiderült, hogy a lista élén lévő cégek menedzsmentjében legalább egy nő biztosan volt. Vagyis nyereségesebben működik a vállalat, ha nők is közreműködnek a vezetésében.

Ennek ellenére Közép- és Kelet – Európában Észak – Európához képest jelentősen kevesebb nőt találunk a vállalatok felső vezetésében. Bár ennek megváltoztatását sokan szorgalmazzák hazánkban is – erről szól például a HBLF 20/20/20 programja, amely 2020-ra a nők arányát 20 százalékra kívánja növelni a vállalatvezetésben – a fejlődés lassú.

Sok női szupermenedzserre van szükség

Az interim menedzsment ugyanakkor egy olyan terület, ahol igenis sok női vezetőre van szükség. „Magyarországon a nők általában gazdasági- vagy HR-vezetőként töltenek be magas pozíciókat, így logikus, hogy interim menedzserként is női gazdasági- és HR-vezetők kerülnek a piacra. A funkcionális interim feladatokra ma már egyre több női interimet delegálunk, számuk jellemzően a HR, pénzügy, számvitel, kontrolling területen növekszik folyamatosan – számolt be Kristóf Györgyi.

A férfi és női interim vezetők hozzáállása, munkamódszerei különböznek.

Jellemző, hogy egy női interim menedzserrel a projektkezdés, az állapotfelmérés, tevékenységünk első négy hete mindig gördülékenyebb. A nők minden részletre kiterjedően, az alapokig vizsgálják az előzményeket, továbbá kiválóan adminisztrálnak. A férfi interimek azonban pszichésen sokkal jobban viselik a hosszú távú, a lakhelyüktől távoli – pl. reorganizációs – projekteket, melyek során a rájuk jellemző racionális szemléletmódnak is nagy jelentősége van – foglalta össze tapasztalatait a szakértő.

Ideális az a megoldás, amikor egyszerre férfi és női menedzserek – akár interim menedzserek – dolgoznak egy vállalatnál vagy egy interim projekten, mert a két nem közötti különbségek erejét felhasználva és az ebből fakadó előnyöket összehangolva, hatékonyabb együttműködést és látványosabb sikereket lehet elérni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.