Üzleti tippek

Jó biznisz lehet az építőiparnak az elöregedő társadalom

fürdőszoba (fürdőszoba, csap, víz, bojler, kéz,)
fürdőszoba (fürdőszoba, csap, víz, bojler, kéz,)
Egyre több otthont alakítanak át „idősbaráttá”  állami támogatásból, és a felújítás értéke elérheti a milliós tételt is. A vállalkozásoknak tehát nem csak a fiatalok otthonteremtési terveire, de a nyugdíjasok igényeire is érdemes figyelni. Az érintetteknek jó hír, hogy ehhez is igénybe vehetnek állami támogatást.

A magyar népesség a fejlett társadalmakhoz hasonlóan elöregedő tendenciát mutat, a KSH adatai szerint csak az elmúlt öt évben húszezerrel nőtt a 65 évnél idősebb lakosok száma. A magasabb korral többnyire a képességek és az általános egészségi állapot romlása is együtt jár. Egy tavalyelőtti európai egészségfelmérés szerint az idősebbek 40 százalékának okoz nehézséget a lépcsőzés, harmaduknak a gyaloglás, negyedüknek pedig a mosakodás.

Az időseknél a különböző porckopásokból adódó fájdalmak, az ízületi mozgásbeszűkülések, a csontritkulásból adódó elváltozások és az izomerő csökkenése a legjellemzőbb tünetek. A járás bizonytalanabbá válása komolyabb balesetekhez, hosszú felépüléshez vezethet. A megelőzés érdekében érdemes a lakókörnyezetet átalakítani – véli Károlyiné Örsi Eszter, gyógytornász.

Kád helyett zuhanykabin

Fontos például kapaszkodókat felszerelni, jó megvilágítást elhelyezni, vagy a küszöböket megszüntetni, mindazonáltal az időseknek az egyik legnagyobb kihívás, a fürdőszoba használata.

A régebben épült lakások többségében még kád van, amiből nehezebb kiszállni. A mosakodásra egy tágas zuhanykabin alkalmasabb. Sokan szereltetnek be kifejezetten mozgáskorlátozottak számára tervezett, az átlagosnál magasabb WC-kagylót is.

Fürdőszoba-felújításkor sokszor ér minket meglepetés. Gyakran találkozunk szembe rossz állapotú csövekkel, zárlatos bojlerrel, veszélyesen elhasználódott csempével – állítja a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa, Felföldi Viktor. A változtatások mértékétől függően így a lakás átépítése, idősbaráttá tétele pár százezer forinttól akár másfél – két millió forintig is terjedhet – teszi hozzá.

A nyugdíjból nemigen futja

Ez nem az az összeg, amit csak a nyugdíjból, megtakarítás nélkül elő lehet teremteni. A költségek azonban jó előre láthatóak, az átalakításokkal sem szükséges megvárni a legutolsó pillanatot, már évekkel előtte érdemes felkészülni a várható kiadásokra – tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter úgy véli, az idősek lakásfelújítási igényeinek kielégítése minden érintett csoport számára kifizetődő.

A legfontosabb persze, hogy javul az idősek életminősége. De a lakástakarék-befizetések akár évi hetvenkétezer forintos támogatásával az állam a társadalompolitikai céljait is hatékonyabban látja el. Az építőiparnak pedig a mostani lendületet követően hosszútávon fenntartható bevételi forrást jelenthet a lakások idősbaráttá alakítása, tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik