Üzleti tippek

Jön az új 2000 és 5000 forintos bankjegy, búcsúzunk a piros Deáktól

Új bankjegyekkel fizethetünk jövőre, a régieket bevonják, de nem kell ész nélkül szabadulni tőlük. Az MNB még 20 évig beváltja azonos címletekre a régi formátumú bankjegyeket. Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank, készpénzlogisztikai igazgatója ismerteti a részleteket.

2017. március 1-jén forgalomba kerül az új 2 000 és 5 000 forintos címlet. Az addig tartó időszakban a pénzautomaták átprogramozása zajlik. Ez a két címlet részarányát tekintve csekély a forgalomban, mindösszesen 11,5 százaléka az összes használatban lévő bankjegynek, a régiek bevonására már 2017. július 31-én sor kerül. Az átállás 3-4 milliárd forintot emészt föl, amelyre elsősorban műszaki okok miatt van szükség, hiszen, ahogy az élet más területén, óriási technikai fejlődés ment végbe az utóbbi tíz évben a készpénzforgalmi körülményekben is, mondta el Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), készpénzlogisztikai igazgatója.

A másik változás a 20 000 forintos bankjegyeket érinti: a régi formátumú címlet kivonásra kerül 2016. december 31-ével. Ezután három évig a hitelintézetek és a posta is beváltja, húsz évig pedig az MNB-nél lehet térítésmentesen beváltani azonos, de készpénz forgalomban is használatos bankjegyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik