Üzleti tippek

Placcsant a brit spermabank, nem mentek a férfiak

Nem jött össze a nagy cél, hogy legyen Nagy-Britanniának nemzeti spermabankja. Túl kevés volt a jelentkező, szóval kevés volt a sperma.

Jó kezdeményezésnek indult a birminghami központú Nemzeti Spermabank ötlete Angliában, de a vége csúfos kudarc lett, ezért nem toboroznak újabb donorokat. Ennek fő oka, hogy

nyolc férfi jelentkezett két év alatt, közülük egy fő utólag visszamondta az együttműködést.

Így viszont az állami támogatás ellenére sem sikerült anyagilag fenntarthatóvá tenni a működést – írja a BBC. Marad a régi módszer: sok brit a tengerentúlon szerez magának megtermékenyítő hímivarsejteket.

Az egyik fő oka lehet a férfiak visszarettenésének az adományozástól, hogy egy új törvény szerint a 2005 áprilisa után született gyerekeknek kötelezően el kell árulni a 18. évük betöltésekor a biológiai apjuk nevét.

Az adományozók jelentős része viszont nem akarja, hogy felnőtté lett spermái utólag felkeressék őt.

Szerencsére léteznek még más spermabankok az országban, ezeknek is hála évi 2000 lombikbébi születik Nagy-Britanniában. Ezek zöme azonban délen és London körül helyezkedik el, ezért kéne egy nemzeti spermabankhálózat.

Az eljárás amúgy úgy néz ki, hogy a 18-40 év közötti adományozók spermáját alaposan megvizsgálják, az erős és egészséges ivarsejteket pedig fél évre lefagyasztják. Amelyik túléli a féléves hideget, azt ismét letesztelik, és csak ekkor válhat donorrá.

A spermabankok helyzete Magyarországon sem egyszerű, erről korábbi cikkünkben olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik