Üzleti tippek

Drágulnak, mégis veszik a panelt, mintha kötelező lenne

Két év alatt 65 százalékkal drágultak a lakások a panelpiacon, de mégis veszik őket. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten az átlagos négyzetméterár idén októberben 329 ezer forint volt, ami éves szinten 21, a két évvel ezelőtti árakhoz képest pedig 65 százalékos drágulásnak felel meg.

A friss adatok szerint a panelpiaci drágulás a kereslet és a kínálat együttes bővülése mellett valósult meg.

Az elmúlt két évben a használt lakások piacán jelentős élénkülés következett be, a kínálatbővülés ellenére olyan erős kereslet alakult ki, hogy az árak stabilan emelkedtek. Bár a használt lakások piacán a téglalakások vannak túlsúlyban, a panelpiac is tartja velük a lépést.

  • Az átlagos budapesti paneldrágulást meghaladó mértékben, 30-35 százalékkal nőttek az árak a VIII. és XVI. kerületben: így idén októberben átlagosan 340 ezer, illetve 360 ezer forintért adták az ottani panelek négyzetméterét.
  • A jelentősebb panelállománnyal rendelkező városrészek közül a XI. és XIII. kerületben egyaránt 390 ezer forintba került egy négyzetméter, ami éves szinten 10-13 százalékos drágulásnak felel meg, kétéves távlatban pedig 50-60 százalékos áremelkedést takar.
  • A szintén sok lakótelepi lakást felvonultató III. és IV. kerületben tavalyhoz képest 21-21 százalékkal 346 ezer, illetve 311 ezer forintra nőttek az árak. Ezzel párhuzamosan az élénkebb panelpiaccal rendelkező vidéki megyeszékhelyeken is drágulás ment végbe.
  • Debrecenben például 14 százalékkal 245 ezer forintra, Szegeden 22 százalékkal 191 ezer forintra, Miskolcon pedig 18 százalékkal 131 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.
  • Győrben mindössze 2 százalékkal 255 ezer forintra drágult a panelek négyzetmétere.

Országosan a panellakások kínálata éves szinten 6 százalékkal nőtt, kétéves távlatban pedig 40 százalékkal emelkedett.

A panel titka

A szakember szerint a panelek sikerének több oka is van. Az egyik a fenntartási költségek csökkenése. Sokáig ugyanis a panelek a magas távfűtési díjak miatt kevésbé voltak vonzóak a lakáspiacon, ám ebben fordulat történt.

A másik lényeges szempont a paneleknél, hogy ezek átlagosan 30 százalékkal olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik