Üzleti tippek
epitkezes(430x286)(3).jpg (építkezés, beruházás)

Súlyos jogsértéseket tárt fel a Közbeszerzési Hatóság

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 14:57

2016 első kilenc hónapjában több mint 170 ellenőrzést indított a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárásokban megkötött és teljesített, vagy még folyamatban lévő szerződések módosításaival kapcsolatban. Az eddigi mérleg: 12 büntetőfeljelentés, 51 jogorvoslati eljárás, 5 törvényességi felügyeleti eljárás a cégbíróságon, számos bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, és 2 polgári peres eljárás a szerződés semmisségének kimondására a Hatóság részéről.
Korábban a témában:

A Közbeszerzési Hatóság a tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján kezdte meg szerződés-ellenőrzési tevékenységét. Az éves ellenőrzési terv, a közérdekű bejelentések és hivatalból indult kezdeményezések, valamint a már megkötött szerződések módosításainak megfigyelése alapján folyó vizsgálatok célja a törvény előírásainak maradéktalan betartatása és szükség esetén a szabálytalanságok szankcionálása a közpénzek átlátható és felelősségteljes felhasználása érdekében.

Számos jogsértés volt

Az első háromnegyed év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a közbeszerzési jogsértések nagy hányada, mintegy 50 százaléka az alvállalkozók bevonásával függ össze: a szerződést elnyert fővállalkozók a teljesítésbe nem jogszerűen, az ajánlataikban szereplőkhöz képest jóval magasabb mértékben vontak be alvállalkozókat, vagy az ajánlataikban nem megjelölt cégekkel dolgoztattak, s elmulasztották a kizáró okok fenn nem állásáról szóló nyilatkozat benyújtását.

A törvénysértések másik jellemző csoportja a mulasztásos jogsértés, amelyben vagy az ajánlatkérő, vagy az ajánlattevő nem tett eleget időben valamely kötelezettségének, de előfordult hamis adatszolgáltatás, valamint a közbeszerzések mellőzése is – ez utóbbi a feltárt jogsértések egytizedét teszi ki.

Csalás, költségvetési csalás is előfordult

A 12 büntetőfeljelentés zöme nagy léptékű építés-beruházások teljesítéséhez kapcsolódik, de érintettek az egészségügyi eszközbeszerzések is. Csalás, költségvetési csalás, a számviteli fegyelem megsértése, valamint gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a hatóság elnöke, de előfordult hamis magánokirat felhasználása is.

A feltárt kartellgyanúk esetében a Közbeszerzési hatóság bejelentéssel élt a Gazdasági Versenyhivatal felé, jelezve az alábbi problémákat: a szolgáltatók piacfelosztását, a közbeszerzési eljárásokon más szereplők javára történő szándékos visszalépéseket, illetve az ajánlati árakra vonatkozó megállapodásokat. Ezekhez az ügyekhez kapcsolódóan a hatóság elnöke több esetben jelentős vagyoni értékre elkövetett csalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett.

A hatóság

  • egy esetben komplex adóvizsgálatot is kezdeményezett, továbbá
  • bejelentéssel élt a Nemzeti Nyomozó Iroda felé panamai hátterű, a teljesítésben résztvevő cégek miatt, valamint
  • két ízben a már megkötött és teljesített szerződések semmissége iránt indított polgári peres eljárást – mindegyiket építés-beruházási projektek kapcsán.

A Közbeszerzési Hatóság az ellenőrzések mellett – szolgáltató hatóságként – kiemelt figyelmet fordít a jogkövető magatartások és a jó gyakorlatok minél szélesebb körű elterjesztésére is. E célból indította el 2016 januárjában az ingyenes Közbeszerzési Akadémia rendezvénysorozatot – amelyet immár továbbfejlesztve a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályával közösen szervez. A rendezvényen az év végéig várhatóan mintegy másfél ezer szakember vesz részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.