Üzleti tippek

Digitális rohamra készülhetnek a cégek

Egyre inkább körülvesz és eláraszt bennünket a digitális világ: jelen van munkahelyünkön, otthonainkban, nemcsak asztalainkon, hanem már ott tartjuk a tenyerünkben is. Mindez pedig a vállalati informatikai fejlesztéseket is átrajzolja a jövőben.

„Természetesen mindig lehet még fejlettebb és összetettebb rendszereket létrehozni, de valójában a kérdés már jó ideje nem az eszköz és az infrastruktúra megléte. Mára sokkal inkább előtérbe került, hogy milyen valóban hasznos célra tudjuk ezeket az új lehetőségeket használni. Nem véletlen, hogy egyre terjednek az olyan fejlesztési irányok, melyek éppen a társadalmi hasznosság oldaláról közelítik az infokommunikáció felhasználását. Gondoljunk csak az okosvárosok innovatív megoldásaira vagy az e-kormányzás részeként nyújtott új lehetőségekre” – fogalmazott az Invitech Megoldások Zrt. nagyvállalati és kormányzati igazgatója a Digital Hungary-nek adott interjújában.

Marton László szerint egy nagyon érdekes trend látszik kibontakozni. Mára ugyanis már nem is feltétlenül az jelenti a legnagyobb kihívást egy nagyvállalat számára, hogy belső IT-rendszereiket a gyorsan változó technológiai követelményekhez igazítsák. Hanem ma már sokkal inkább az a kérdés, hogy miként teszik ezeket alkalmassá arra, hogy képesek legyenek kiszolgálni a saját ügyfelektől viharos tempóban érkező új elvárásokat, vagyis a „digitális rohamot”.

Marton László
Marton László

„Ma ügyfélorientáltnak lenni egy nagyvállalatnak elsősorban abból a szempontból kihívás, hogy a digitalizáció adta új lehetőségek be kell, hogy épüljenek a cég saját rendszereibe. Ebből a szempontból egy vállalat dolgozói is ügyfélnek számítanak. Ha meg akarja az adott társaság tartani a jó munkaerőt, akkor az irodában is biztosítani kell számára mindazt, amit otthon is elér. Összességében úgy gondolom, a cégek többsége még adós a jó válasszal mindezekre, kiváltképp idehaza” – fejtette ki Marton László.

„A jó irány természetesen az olyan korszerű vállalati megoldások okos, rendszerszintű bevezetése, mint a felhő, a social IT, a Big Data vagy az IT Security. De mindezek a bűvszavak nem jelentik azt, hogy alkalmazásuk önmagában már megoldást jelentene. Ezek az új lehetőségek csupán eszközök arra, hogy a cégek úrrá legyenek a feléjük irányuló elvárásokon. Mindenesetre bőven van hová fejlődni, hiszen például Nyugat-Európában a vállalatok 25 százaléka, nálunk viszont csak 8-10 százaléka használ felhőalapú technológiát. E lemaradásunkat persze előnnyé formálhatjuk, ha vállalataink átgondoltan kezdenek beruházásokba ezen a területen” – tette hozzá az igazgató.

Marton László

Az Invitel-csoport több mint hatezer üzleti ügyfelét kiszolgáló leányvállalata, az Invitech Solutions nagyvállalati és kormányzati igazgatója. A közgazdász végzettségű szakember korábban az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatójaként meghatározó szerepet töltött be a társaság informatikai kompetenciájának megteremtésében, az infokommunikációs szolgáltatások nyújtásának bevezetésében. Szakmai és vezetői tapasztalatait az IBM Magyarországnál eltöltött tíz év során alapozta meg, ahol kezdetben a pénzintézeti üzletág kereskedelmi területén dolgozott, majd a nagyvállalati ügyfélszegmens vezetője lett. A szakember az Invitelhez való csatlakozását megelőzően az egyik jelentős hazai rendszerintegrátor vállalatnál töltötte be a marketing- és értékesítési igazgatói pozíciót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.