Üzleti tippek
mnb(2)(960x640).jpg (mnb)

Elindul a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatás

24.hu
24.hu

2016. 08. 24. 14:29

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. a közeljövőben elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását, a bankok ennek segítségével információt kaphatnak arról, hogy a kis cégek mennyire képesek fizetni hiteltartozásukat - mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Nagy Viktor, a BISZ elnök-vezérigazgatója elmondta: a szolgáltatás segíti a banki kockázatkezelést, és ezzel támogatja a vállalati hitelezést.

Rámutatott: a hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti, emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése, javítása érdekében.

ntp, php

Banai Ádám kifejtette: az MNB 2016 januárjában indította el a növekedéstámogató programot (ntp), amely a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzéseket jelentő új piaci hitelprogramból (php) áll. A php első lépéseként a kamatkockázat és likviditás kezelését segítő új jegybanki eszközöket vezettek be, amelyek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok, majd idén májusra az MNB további pozitív ösztönzést jelentett be az előírt tőkekövetelményeken keresztül.

Harmadik lépésként az MNB és a BISZ Zrt. elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását – ismertette az MNB főosztályvezetője.

Új modell

Banai Ádám arról is szólt, hogy az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket készített. Segítségükkel bizonyos vállalati jellemző adatsorok, így elsősorban mérleg- és eredménykimutatás adatainak ismeretében felmérhetik, becsülhetik a mikro-, kis- és középvállalatok törlesztési kockázatait.

A BISZ elnök-vezérigazgatója kiemelte: a zrt. augusztus 31-én indítja el legújabb, a központi hitelinformációs rendszert (khr) kiegészítő és opcionálisan igénybe vehető szolgáltatását. Ez a BISZ-szel szerződött bankokat, pénzügyi intézményeket tájékoztatja arról, mi a valószínűsége annak, hogy a tőlük hitelt kérő, illetve már finanszírozott kis- és középvállalkozások (kkv) esetleg nem törlesztik a felvett kölcsönt.

Nagy Viktor kifejtette: az új információs adatbázis révén azok a pénzintézetek, amelyek a hitelkockázat méréséhez már rendelkeznek hasonló modellel, ellenőrizhetik, illetve kiegészíthetik saját értékelésüket, illetve elemzésüket.

A hitelezési kockázatok csökkenését várják

Kiemelte: az új szolgáltatástól, a többletinformációktól az MNB a hitelezési kockázatok csökkentését várja, különösen azon intézményeknél, amelyek erőforrása szűkös ahhoz, hogy felmérjék a tényleges kockázatokat. A megalapozott hitelezési döntések pedig hozzájárulhatnak az aktívabb hitelezéshez – tette hozzá.

Közölte: a szolgáltatást – a khr-keretrendszerén keresztül – 2016 végéig minden szerződött partner díjmentesen használhatja, jövő év elejétől pedig lekérdezésenként 99 forintot kell fizetniük az igénybe vevő pénzügyi intézményeknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.