Üzleti tippek

Több fronton is bizakodóak a magyar gazdálkodók

Kivárás és enyhe optimizmus jellemzi a magyar mezőgazdaságot.

A kis- és középvállalkozások helyzetét és várakozásait bemutató index jelenleg 2 ponton áll, ami az őszi felmérés eredményéhez képest 7 pontos emelkedés. A gazdák bizakodása mind az árbevétel, mind a beruházási szándék, mind pedig az értékesítési lehetőségek tekintetében érzékelhető.

Pénzügyi jellemzőik alapján a szektort továbbra is stabil, tőkeerős vállalkozások alkotják: a napi működésüket főként saját forrásból fedezik, a beruházások finanszírozásában azonban fontos szerepet kapnak az uniós támogatások és a bankhitelek is – összegezte a Budapest Bank az Agrár Gazdasági Index felmérését.

A pénzintézet megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet 2015 őszén és 2016 tavaszán reprezentatív kutatás keretében mérte fel az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait.

Az index értékét az eredményektől függően -100 és +100 között állapítják meg, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az Agrár Gazdasági Index szerint az ágazaton belül főleg a fiatalabb, és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák, valamint a kisebb gazdaságok körében mérhető nagyobb mértékű derűlátás, a nagyobb gazdaságok és az állattartók várakozásai mérsékeltebbek.

„Amennyiben az év hátralevő része is a jelenleg tapasztalható tendenciák mentén alakul, úgy 2016-ban jó termelési eredmények és viszonylag alacsony árak mellett átlagos évet fognak zárni a mezőgazdasági termelők” – értékelte az eredményeket Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

„Az eredmények jelentős javulásához a kedvező időjárás mellett szerencsés világpiaci fordulatokra is szükség lesz. A növénytermesztők pozitív várakozásai mögött egyrészt a kalászos gabonák kedvező terméseredményei, másrészt a kukoricatermesztők országos viszonylatban kedvező kilátásai állnak. Az állattartók hangulatát elsődlegesen a tartósan alacsony tej- és élősertés árak határozzák meg” – tette hozzá a szakember.

Erősödő beruházási szándék

2015-ben minden második agrárvállalkozás valósított meg beruházást, jellemzően 50 millió forint alatti összegben. A megkérdezettek fele ugyanolyan értékű beruházást tervez végrehajtani idén is, mint tavaly, 23%-uk pedig jelentősebb fejlesztéssel számol.

A tavalyi eredményekhez hasonlóan a kapacitásbővítéssel szemben idén is a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. A cégek 37%-a tervez korszerűsítést a következő 12 hónapban, azaz növelné jelenlegi technológiai színvonalát, vagy további gépesítésbe ruházna be, kapacitásbővítést pedig a gazdák 9%-a kíván végrehajtani.

A korszerűsítést tervezők kétharmada mezőgazdasági gép vásárlását tervezi, míg a második leggyakrabban említett terv a mezőgazdasági épületek korszerűsítése volt, amit az új technológiai eljárás és az öntözőrendszer kialakítása követ. Az energiahatékonyság is megjelenik a tervek között, a válaszadók 12%-a említette ezt.

Tapasztalataink szerint az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k beruházásaiban komoly szerepet játszanak az európai uniós források. Látható, hogy a beruházási szándék megvan, a kivárás mögött főleg az EU-pályázatok kiírására, illetve a beadott pályázatok eredményére történő várakozás áll. A lassan lezáruló állattenyésztési és kertészeti korszerűsítésre kiírt felhívások, valamint az ősszel megnyíló gabonaszárítók és tárolók létesítését célzó források jelentős lökést adhatnak az ágazat beruházásainak, ezen fejlesztések azonban minden bizonnyal 2017-ben valósulnak majd meg – foglalta össze Császi Róbert.

Biztató kilátások

A kutatás szerint 10-ből 6 vállalkozás legalább akkora árbevételt vár idén, mint tavaly. Minden hetedik társaság árbevételének növekedésére számít, ők átlagosan 15%-os emelkedést tartanak reálisnak. Szintén a növekvő derűlátást mutatja, hogy a tavalyi felméréshez képest idén csökkent a negatív eredményeket valószínűsítők aránya. 2015-ben 46%, idén viszont csak 24% gondolja úgy, hogy az előzőnél alacsonyabb árbevétellel zárja az évet.

A megkérdezettek 64%-a ugyanolyan értékesítési árakkal számol, mint az előző évben, közel ötödük alacsonyabb, 17%-uk pedig magasabb árakat vár idén.Az értékesítési lehetőségek terén sem mutatható ki változás: a társaságok 82%-a szerint ugyanis változatlan a piaci környezet. A 18-49 évesek, a 300 hektár alatti földterületen gazdálkodók és a 200 millió forint alatti éves árbevételű cégek 11-12%-a ugyanakkor kifejezetten optimista, és arra számít, hogy idén könnyebben tudja majd értékesíteni termékeit.

A vállalati értékesítési vezető szerint a jelenlegi ártendenciák nem támasztják alá a szektor tavaszi, kedvező várakozásait, ugyanakkor nem kizárható egy év végi, kedvező piaci fordulat sem. A kedvező árpozíció kivárását és a sikeres értékesítési lehetőségek megteremtését a készletfedezet bevonása melletti finanszírozással valósíthatják meg a gazdálkodók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik