Üzleti tippek
Bürokrácia (bürokrácia, pecsét, )

Könnyebben intézhetik a hivatali ügyeket a vállalkozók

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 13:09

Egyéni vállalkozókat segítő lehetőségekkel bővül a közigazgatási ügyintézés.

Már az egyéni vállalkozói ügyekben (a többi között a vállalkozói tevékenység megkezdésének vagy megszüntetésének személyesen történő bejelentésével összefüggésben) is lehet olyan meghatalmazásokat készíteni, amelyek a Rendelkezési Nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre – hívja fel a figyelmet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A KEKKH legújabb elektronikus kormányzati fejlesztéseinek köszönhetően már a több mint 400 ezer egyéni vállalkozó is élhet a telefonos azonosítás és a Rendelkezési Nyilvántartás lehetőségeivel. Ezek segítségével már az egyéni vállalkozói ügyekben való személyes – járási (kerületi) hivatal előtti – eljárásra is készíthetőek meghatalmazások tanúk és papírok nélkül mindhárom ügyintézési csatornán: személyesen, interneten és telefonon.

A telefonos meghatalmazások készítésének feltétele mindössze egy telefonos azonosító, amely az ország bármely okmányirodájában vagy kormányablakában néhány perc alatt igényelhető.

Ráadásul az azonosító birtokában nemcsak telefonon, hanem interneten is készíthetnek meghatalmazásokat az egyéni vállalkozók a rendelkezes.kekkh.gov.hu oldalon, és személyes meghatalmazás-tételre is lehetőség van az ország valamennyi okmányirodai és kormányablak-ügyfélszolgálatán, valamint a postai Agora pontokon.

A Rendelkezési Nyilvántartásban már korábban is több mint 80 okmányigazgatással kapcsolatos ügyben készíthettek meghatalmazásokat az állampolgárok, most pedig további hét ügycsoportban az egyéni vállalkozók is meghatalmazhatják könyvelőiket, családtagjaikat vagy ismerőseiket.

Így a meghatalmazottaknak lehetőségük van az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és megszüntetésének bejelentésére, valamint az egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésre. Ez utóbbi esetben kérhetik az igazolvány kiadását, cseréjét és pótlását, továbbá arról is értesíthetik a hivatalt, ha az okmány elveszett, megsemmisült vagy eltulajdonították. Mindemellett arra is mód van, hogy meghatalmazottunk hatósági bizonyítványt kérjen az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatainkról.

Erkölcsi bizonyítvány is igényelhető lesz telefonon

A közeljövőben tovább bővül a telefonon intézhető ügyek köre: a KEKKH következő fejlesztése a hatósági erkölcsi bizonyítvány telefonos igénylésének lehetősége lesz. Ez számos álláskereső számára jelent könnyebbséget: a sok esetben erkölcsi bizonyítványt is csatolni kell a felvételi eljárás alkalmával. A szolgáltatás iránt várhatóan jelentős érdeklődés mutatkozik: a Webes Ügysegéden tavaly közel 60 ezren igényeltek erkölcsi bizonyítványt, ez volt a legnépszerűbb online intézhető lakossági ügytípus.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.