Üzleti tippek

Egyre több a napelem a magyar háztetőkön

Tavaly is folytatódott a már több éve tapasztalható trend, miszerint a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása évről évre megduplázódik – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.
Korábban a témában:

A nagyarányú növekedés hátterében a napelemes rendszerek számának és beépített kapacitásának bővülése áll. Az 50 kW feletti mérettartományban is növekszik a nem engedélyköteles kiserőművek száma, és bár itt kiegyenlítettebb a felhasznált energiahordozók szerinti megoszlás, a növekedés motorjának ebben a kategóriában is a napelemek tekinthetők.

A háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években folyamatosan emelkedik. 2013-2015 időszakban az összteljesítőképesség évről évre megduplázódott, és tavaly év végére elérte 127,57 megawattot.

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2015)
Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2015)

A darabszámot tekintve az előző évhez hasonlóan a legtöbb kiserőmű az 5 kW alatti kategóriában található, tehát ebben a lakossági szegmensre leginkább jellemző kategóriában létesült a legtöbb háztartási méretű naperőmű.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2015)
Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2015)

A háztartási méretű rendszerek (HMKE) olyan kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó kiserőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti.

A nem engedélyköteles kiserőművek adatairól bővebben a hivatal honlapján olvashat.

Ajánlott videó mutasd mind

Az aranyér és a higénia kapcsolata

Az aranyér számít az egyik legkellemetlenebb és leginkább szégyellt betegségnek a társadalomban, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.