Üzleti tippek

Csomagolástechnikai Oscar-díjat nyert a magyar cég

A szakma Oscar-díjának számító WorldStar díjat kapta meg a székesfehérvári vállalkozás megoldása.

Egészen pontosan az Adu Alba Kft. műanyag habtálcája kapta a rangos elismerést. A szokásos műanyag lemezekkel szemben a polietilén hablemezből vákuumformázott tálca olcsóbban állítható elő, és nemcsak tökéletesen védi a benne elhelyezett tárgyakat (akár a tojások is épségben maradnak), de hő- és zajszigetelő képességgel is rendelkezik.

Vargáné Csikós Tímea és Varga József, az Adu Alba Kft. ügyvezetõi
Vargáné Csikós Tímea és Varga József, az Adu Alba Kft. ügyvezetõi

A csomagolás nagy előnye, hogy a szokásosnál könnyebb, így például a szállítása is olcsóbb. Az előállítása pedig nem terheli a környezetet – az alapanyaga ugyanis újra felhasználható – összegezte a Globoport.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A csomagolási iparág a magyar gazdaság GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A teljes termelés 51 százaléka export, ennek zöme Nyugat-Európába megy. Az Abu Alda Nigériába, Indiába, Kínába, Brazíliába is szállít. Az ágazatban sikeresek a magyar vállalkozások: 1997 óta összesen 87 díjat nyertek.

A díjak közül kiemelkedik a WorldStar, amelyet májusban vehetett át a székesfehérvári cég a Csomagolási Világszövetségtől a Ram Colosseumban. A budapesti helyszínnek is van jelentősége, hiszen a díjátadó rendezési jogát legalább olyan nehéz elnyerni, mintha nemzetközi sporteseményről lenne szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik