Üzleti tippek

A dohánycégek egy része kaszált tavaly is

Vegyesen alakult tavaly a dohánypiac szereplőinek éve: míg egyes cégek jelentősen növelni tudták profitjukat, addig mások veszteségnövekedést voltak kénytelenek elkönyvelni - derül ki a Világgazdaság szerdai számában megjelent ágazati összeállításból.

A Philip Morris Magyarország Kft. az előző évi 5 milliárdos mínusz után forgalomnövekedéssel és több mint 7,5 milliárd forintos adózott profittal zárta a 2015-ös évet, amiből 5,7 milliárdot ki is vett osztalékként a svájci tulajdonos, a Philip Morris S. A. – írta a lap. Hozzáteszik: a 2014-es veszteségben nagy szerepe volt annak, hogy a cég mintegy 6,5 milliárd forintot különített el a 2015-re elfogadott különadó miatt, ám mivel az adót Brüsszel “elkaszálta”, így feloldhatták a céltartalékot.

A cigaretta- és pipadohányokat, dohánytermék-kellékeket forgalmazó Rónatabak árbevétele ugyan kissé elmaradt az előző évi 16 milliárd forint feletti szinttől, de adózott profitja 10 millió forintról 193 millió forint fölé nőtt. A lap szerint a luxemburgi érdekeltségbe tartozó tulajdonos 250 millió forint osztalékot vett ki, az eredménytartalékból kipótolva.

A többi piaci szereplő rosszabb évet zárt. A Continental Dohányipari Zrt. árbevétele majdnem 2 milliárd forinttal csökkent, adózott profitja 616 millióról 268 millió forintra esett. Az Imperial Tobacco Magyarország Kft. forgalma több mint 20 százalékkal zuhant, ami az előző évi 600 millió feletti nyereséget közel 140 milliós veszteségbe fordította. Jelentősen, több mint 15 százalékkal esett a JTI Hungary Zrt. forgalma, miközben vesztesége az előző évi 2 milliárd forintról közel 3 milliárd forintra nőtt tavaly – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik