Üzleti tippek

Meglepőt léptek a nagy magyarországi autógyártók

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

A győri Audi 2015-ben több mint százmillió euróval növelte adózott eredményét, amely így meghaladta a 441 millió eurót. Az esztergomi Magyar Suzuki – arányaiban – ennél is jobban növekedett: a 2014-es 19 millió után tavaly 57,7 millió eurós adózott profitra tett szert, míg a kecskeméti Mercedes 65,8 millió eurós eredménnyel zárta az elmúlt évet.

A jelentős nyereség ellenére azonban a három nagy magyarországi autógyár egyike sem vitt haza pénzt az elmúlt üzleti év után, pontosabban nem fizetett osztalékot – figyelt fel rá a vg.hu. A lap szerint a cégek várhatóan fejlesztéseikre fordítják a nyereséget.

Az előző, 2014-es év után még az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. és Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. is tetemes osztalékot fizetett, az előbbi tízmillió, az utóbbi pedig 63,8 millió eurót küldött haza. Viszont a Magyar Suzuki Zrt. sem tavaly, sem azelőtt nem fizetett osztalékot. Igaz, a Suzuki 2015-ben 90 millióval, 212 millió euróra leszállította az alaptőkéjét, és ezzel egyidejűleg kifizette a részvényeseknek arányosan járó összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik