Üzleti tippek

Elképesztő összeget fizetett a GE a magyar költségvetésbe

Ebből azonban később baj is lehet, a cég ugyanis adóparadicsomként használta hazánkat, egy rá szabott kormányintézkedésnek köszönhetően.

Beigazolódtak a korábbi pletykák, valóban a GE magyarországi részlege, a GE Hungary Kft. miatt ugrott meg elképesztően a magyar költségvetés társaságiadó-bevétele – írja a 444.

A cég most megjelent éves beszámolójából kiderül: a GE Hungary Kft. tavaly 536,3 milliárd forintot fizetett a költségvetésbe, adózás előtti eredménye pedig négyezer milliárd forintra emelkedett. Az adózás előtti eredményként elszámolt összeg több, mint a magyar GDP tíz százaléka, és a társaság adófizetése is a költségvetés bevételeinek 4-5 százalékát teszi ki.

Mindez azért történt meg, mert a GE számára Magyarország adóparadicsommá vált, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium kitalálta a „növekedési adóhitelt”. Ez azt jelenti, hogy ha egy legalább három éve működő, Magyarországon bejegyzett cég egyik évről a másikra legalább meghatszorozza a nyereségét, a növekményre eső társasági adót nem kell azonnal megfizetnie, hanem csak az adóévet követő két év alatt, negyedévente, nyolc egyenlő részben.

Emiatt a GE jelentős eszközöket és bevételeket hozott Magyarországra. A cég vezérigazgatója elismerte, hogy az Alstom energetikai üzletágának beolvasztása miatt a cég magyarországi árbevétele 1606-ról 4452 milliárdra ugrott. Mivel a 2015 végén vásárolt céget beapportálták a magyar GE-be, óriásnyereség jelentkezett.

Az NGM korábban csak annyit közölt, hogy az előzetes vállalások alapján 542 milliárd forint értékben fogják igénybe venni a növekedési adóhitelt. Ez pontosan a GE adójának felel meg, vagyis más nem vette igénybe a konstrukciót. Mindebből egyébként később büntetés is lehet, hiszen azoknak az országoknak, ahol a papíron Magyarországra hozott részleg valóban munkát végez, az ügylet veszteséget okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik