Üzleti tippek
autóipar (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)

Az NGM így biztatja kivázásra a vállalkozókat

24.hu
24.hu

2016. 05. 30. 10:48

A kisvállalati adó (kiva) választásával - az NGM számításai szerint - az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban járna. A kormány adócsomagja a szabályozás jelentős egyszerűsítése mellett a jelenlegi kivásoknál jövőre további 1 milliárd forintot hagy – ha azt az Országgyűlés megszavazza, teszik hozzá a közleményben. Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket - adnak tippet.
Korábban a témában:

 

Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a gazdasági tárca adócsomagját, akkor jövőre még többeknek éri meg a kisvállalati adót választani – valószínűsíti a Nemzetgzadasági Minisztérium kivát népszerűsítő levele. A változások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan – hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd -, hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztrációra fordított idő is csökken. Ezt igazolja többek között az is, hogy az adóbevallás érdemi része háromról egy oldalra rövidül – írják.

Mi változik?

Jövőre a kisvállalati adó alapja kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és még kedvezőbbé válik. Az új megközelítés szakít a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatásával, így az adókötelezettség meghatározása a továbbiakban a vállalkozásból ki- és bevont vagyon egyenlegére – azaz az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére – épül.

Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt.

2017. január 1-jétől a kiva még jobban ösztönzi a beruházásokat azáltal, hogy az új beruházáshoz kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel már a beruházás évében levonható a személyi jellegű ráfordításokból is. Emellett rugalmasabbá válnak a veszteségelhatárolás feltételei, a keletkezett negatív adóalap így a későbbi években korlátozás nélkül felhasználható. Az adóalapot nem növeli a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozó járulékalapja.

Kik választhatják?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Az átálláshoz kapcsolódóan a már kivás cégek 2017-ben egy adóalap-csökkentő tételt alkalmazhatnak, amely visszamenőleg is biztosítja az újfajta adóalap-meghatározás előnyeit. Ez a tétel a korábbi adóbevallások alapján kiszámítható, ám ezt – a kormány adminisztráció-csökkentő adócsomagjának köszönhetően – egyetlen cégnek sem kell számolgatnia, azt a rendelkezésre álló adatok alapján megteszi az adóhivatal. Az összegről a NAV tájékoztatást küld az érintetteknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.