Üzleti tippek

Felpöröghetnek a vállalati beruházások

Kedvezőbben nyilatkoznak idei beruházási szándékukról a hazai cégek.

2016 első negyedévének beruházási adatai ugyan még nem ismertek, de a K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján elmondható, hogy meredeken emelkedett a nagyvállalati szektor beruházási hajlandósága.

„Jelenleg a hazai nagyvállalatok több mint fele tervez fejlesztéseket a következő egy év során, ami az elmúlt két évet nézve az eddigi legmagasabb arány. Emellett legalább ilyen fontos, hogy a társaságok elmondása alapján várhatóan a beruházásokra fordítandó összegek is növekedni fognak a tavalyi évhez képest” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Technológiafejlesztés a legfontosabb

A beruházási célokat tekintve egyértelműen a technológiai fejlesztések vezetik a sort, a megkérdezett cégek 29 százaléka gondolkodik ebben, de a kapacitásbővítést szándékozó cégek aránya is látványosan megugrott, 12-ről 18 százalékra.

A projektek tervezett volumenét tekintve jól látható a pozitív irányú elmozdulás az elmúlt év hasonló időszakához képest. Míg tavaly a társaságok 21, most 31 százaléka növelné a beruházásra fordított kiadásokat.

A nyugat-magyarországi régió a legaktívabb

A budapesti cégek közül minden második gondolkodik beruházásban (51%), addig ez az arány Kelet-Magyarországon 61%, az ország nyugati felében pedig 66%. Ugyanez az eltérés a fejlesztések nagysága esetében is megfigyelhető: a nyugat-magyarországi vállalatok 37, míg a budapesti cégek csupán 27%-a tervez idén a tavalyi évhez képest nagyobb mértékű beruházást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik