Üzleti tippek
Kánó, 2016. április 20.
Egy Ikarus 266-os autóbusz halad Kánóban 2016. április 20-án. Az Ikarus 200-as buszcsaládból egyre kevesebb fut az országban, ezért az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. is tervezi e régi típusok lecserélését új buszokra.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga szerint a magyar buszgyártás számíthat Tarlós Istvánra

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 17:04

Évente ezer darabos állami megrendeléssel futtatnák fel a hazai termelést.

Több ezer munkahely jöhet létre, a költségvetési többletbevétel pedig elérheti a 40 milliárd forintot is a nemzeti autóbuszgyártás megerősítésével – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Ennek érdekében programot dolgoznak ki, ami hozzájárul a hazai gyártók versenyképességének növekedéséhez, és segít abban, hogy a magyar gyártók minőségben és kapacitásban is felvegyék a versenyt a külföldi cégekkel – vázolta a tárcavezető. Varga bejelentette: a kormány elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott, a nemzeti autóbuszgyártás cselekvési programjáról szóló előterjesztést.

A program része a hazai helyi és helyközi tömegközlekedés elöregedett járműparkjának megújítása, amit főleg hazai gyártású buszokkal akarnak megvalósítani. A miniszter szerint az autóbuszgyártás fellendítésére szükség van a növekedési lendület megtartásához és az iparpolitika folytatásához. Elmondta: az ipari termelés 2015-ben 34 százalékkal volt nagyobb, mint 2009-ben, ebben meghatározó szerepe van a járműgyártásnak, ami az ipari termelés közel harmadát állítja elő.

A közösségi közlekedésben használt buszok átlagéletkora 14 év, de nyolcezerből hozzávetőleg ezer húsz évnél többet futott jármű is van. Ahhoz, hogy 2020-ra tíz év alá csökkentsék az átlagéletkort, évente 1000-1200 új busz beszerzésére van szükség – jelezte a miniszter. Szerinte a hazai gyártói kapacitások már a jövőre felmerülő 1200 darabos beszerzési igényt is fedezni tudják.

A metrópótló buszok beszerzésével kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: ez budapesti ügy, a fővárosi közgyűlésnek kell dönteni róla. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a magyar buszgyártás számíthat Tarlós Istvánra, és Budapest is számíthat a magyar buszgyártásra, ezzel kapcsolatban készek a további egyeztetésekre. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.