Üzleti tippek
Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János

Újabb könnyítést kaptak a közbeszerzéseken induló cégek

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 13:35

Könnyebben kerülhetnek be a minősített ajánlattevői jegyzékbe a kkv-k, miután a jogalkotó áprilisban díjmentessé tette a minősítés megszerzését.

A vállalkozások folyamatosan keresik azokat az új lehetőségeket, amelyek egyszerűbbé teszik számukra a közbeszerzési eljárásokon való indulást. Ezt támasztja alá, hogy a piacon újonnan megjelenő közbeszerzési garanciakonstrukciók iránti érdeklődés fokozódott az elmúlt időszakban – hívják fel a figyelmet a Start Garancia Zrt. szakértői.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az ajánlattevői minősítés megszerzése, illetve évente esedékes megújítása ingyenessé vált, ami elsősorban azon cégeknek jelent könnyítést, amelyek évente több kiírásban is részt kívánnak venni.

A minősített ajánlattevői jegyzékben szereplő társaságok egyszerűbben és költséghatékonyabban vehetnek részt közbeszerzési eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzéskor, majd évente csupán egy alkalommal kell igazolniuk alkalmasságukat (gazdasági, pénzügyi és műszaki, illetve szakmai alkalmasság) illetve azt, hogy nem állnak a kizáró okok hatálya alatt.

Az Európai Unió is az egyszerűsítés elvét követi a közbeszerzési folyamatok szabályozása terén, ennek valamennyi európai tagországra kiterjesztett formája az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD), amelynek köszönhetően a vállalkozások mentesülnek a korábban megkövetelt, különféle formanyomtatványok beküldésétől.

A határokon átnyúló közbeszerzési eljárások lebonyolításának egyszerűsítését segíti továbbá, hogy az új Kbt. szerint 2018 októberétől az ESPD kizárólag elektronikus formában lesz elérhető.

„A közbeszerzési törvény legutóbbi módosításai alapvetően a kis- és középvállalkozásoknak kedveznek. Ennek köszönhetően például már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel. A lehetőség nemcsak a közbeszerzési garanciát először igénylők, de a meglévő garanciájukat kedvezőbb konstrukciókra lecserélni kívánó ajánlattevők számára is adott” – emelte ki a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

„Az elmúlt időszakban fokozódott a Kbt. módosításainak köszönhetően megjelent új garancialehetőség iránti érdeklődés, ami azért sem meglepő, mert korábban a piacon nem volt elérhető fedezet nélkül igénybe vehető garanciakonstrukció” – tette hozzá Zoltán Csaba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.