Üzleti tippek

Már nem számít kivételesnek a vasárnapi munkavégzés a kereskedelemben

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 09:47

Így pótlék sem jár érte.

A vasárnapi bérpótlékra éppen csak azok nem jogosultak, akik rendszeresen dolgoznak hétvégén is – írja a HVG.hu. A vasárnapi boltzár eltörlésével ugrott a száz százalékos bérpótlék is, ami az addig engedélyezett öt, rendkívüli vasárnapi nyitvatartásra járt a dolgozóknak. Most, hogy bárki kinyithat, a kereskedelemben már nem számít kivételesnek a vasárnapi munkavégzés.

A portál által megkérdezett ügyvéd azt mondta: vasárnapi pótlék például egy titkárnőnek járhat, aki általában hétfőtől péntekig dolgozik, de egy rendkívüli munka miatt kivételesen vasárnap is be kell mennie. A munkavállaló úgy írja alá a munkaszerződést, hogy tisztában van azzal, kell-e hétvégén rendszeresen dolgoznia. Ha például a vendéglátásban helyezkedik el, nem érheti váratlanul, hogy munkavégzésének a hétvégi munka is szerves része lesz.

Az ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra viszont fő szabályként azok jogosultak, akiknél a vasárnapi munkavégzés kivételes, nem a munkájuk természetéből ered. Nem jogosultak rá a többműszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben dolgozók, illetve azok, akik a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál dolgoznak.

A HVG.hu által megkeresett áruházláncok közül az Auchan, a Spar és a Tesco is csak a jogszabályban előírt pótlékokat fizeti dolgozóinak. A Tesco a zárvatartás feloldásakor 200 százalékos pótlékkal toborzott vasárnapi munkaerőt, de ez az ajánlat csak az első vasárnapra szólt.

Egy munkáltató dönthet úgy, hogy akkor is fizet hétvégi pótlékot dolgozóinak, amikor erre jogszabály szerint nem köteles, de ez kizárólag az adott cégen, vagy a dolgozók érdekérvényesítő erején múlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.