Üzleti tippek

Magyar milliomosgyarmat lett a svájci kisváros

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 08:14

Appenzellben találta meg több magyar milliomos és cégvezér lakcímét a VG, de az közös bennük, hogy egyikük sem lakik valóban a svájci városkában.
Korábban a témában:

Szép svájci kisváros Appenzell, relatíve közel fekszik az osztrák határhoz, ezáltal Magyarországtól sincs túl messze. A Világgazdaság cikke szerint több magyar milliomos ezt a települést választotta lakhelyéül – legalábbis hivatalosan.

Csányi Sándor OTP-vezér fia, Attila, az egyik Mol-leányvállalat elnöke, Zsuga János és a volt MFB-vezér, Erős János is ide van bejelentve. Persze ez nem véletlen, Appenzell Innerhorden kantonnak az egyik legkedvezőbb adószabályzata van Svájcon belül. Így a fenti magyarok se laknak itt életvitelszerűen, de kiváló alkalom kínálkozik bárkinek egy kis adóoptimalizálásra.

Ritkán lakott, sűrűn teletűzdelve cégekkel

A hatezres városkában 1500 cég van bejegyezve. Appenzelli például az Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG, de az Appeninn elnökének, ifjabb Ádámosi Györgynek több más cége, na meg a lakcíme is ide van bejegyezve, pontosabban a Sälde 8. szám alá.

Ugyanez a cím szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben Erős János címeként is. Az MFB volt vezetője amúgy azt nyilatkozta korábban, hogy jótékonyságból alapította az Abelust.

Zsuga János, az FGSZ FÖldgázszállító Zrt. elnöke a Wührestrasse 1. alatt él hivatalosan, de a VG megkeresésére ott még csak nem is hallottak róla. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezére azt mondta, azért található a cégjegyzékekben két svájci lakcím is az ő nevénél, mert svájci tanulmányai során lakott itt. Azóta hazaköltözött, állandó magyar lakcíme is van, de sajnos ezt még nem vezették át. Hozzátette:

a svájci lakcím semmilyen üzleti, pénzügyi vagy gazdasági tevékenységhez nem kötődött.

Ezzel szemben a Világgazdaság azt állítja, hogy ifjabb Ádámosi volt egy ideig Csányi befektetési cégének, a Bonitas 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-nek a vezérigazgatója. Ádámosi címe ráadásul egyezik erősével, Zsuga pedig egy Mol-leányvállalat elnöke, a Molban pedig Csányi Sándor az igazgatóság alelnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.