Üzleti tippek

Lekoppintott ÁSZF: visszaüthet-e a másolás?

Mások szabályzatainak átvétele jelentős jogi és üzleti kockázatokkal jár.

Bár nem számít szerzői jogsértésnek mások szerzői jogilag nem védett szabályzatainak másolása, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez a jogilag biztonságos és követendő megoldás.

Az online kereskedelembe bekapcsolódó kkv-k működésük elején általában szembesülnek azzal a problémával, hogy a szűkös induló tőkéből hogyan gazdálkodják ki a jogi dokumentumok elkészítését. Az egyik legkézenfekvőbbnek tűnő megoldásnak ilyenkor, ha körülnéznek az interneten, hogy más hasonló szolgáltató honlapján mit találnak.

Azt viszont ebben az esetben szem előtt kell tartaniuk, hogy más cégek szabályzatainak, általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) átvétele mindenképpen jelentős kockázatokkal jár, például egyáltalán nem biztos, hogy amit a konkurencia vagy más cég használ, az megfelel a jogszabályoknak.

Hiába végez két társaság hasonló tevékenységet, nincs két egyformán működő vállalkozás, webáruház. A többi között a vásárlási, fizetési folyamatok, a működés, a termékkör, a szállítási, elállási feltételek jelentősen eltérhetnek, amelyet a szabályzatoknak, szerződéseknek is pontosan követniük kell – hívta fel a figyelmet Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda partner ügyvédje.

Ami kívánatos szabály egy másik webshopban, nem biztos, hogy előnyös a miénkben is. Lehet, hogy kifejezetten hátrányos rendelkezéseket húzunk magunkra, ha a konkurencia dokumentumait használjuk.

Az sem zárható ki, hogy a versenytárs szabályzatai felületesek, hiányosak voltak, jogi csapdák, hézagok vannak benne.

Továbbá benne maradhatnak az előző társaságról információk (például a konkurencia térképadatai, címe, elérhetősége, cégneve stb.), amelyek kínosak a szöveget átmásoló cégre nézve és rontják az üzleti reputációt.

Az említett jogi kockázatok részben igazak azokra a szabályzatokra, ÁSZF-ekre is, amelyeket sablonként vásárolnak meg a webáruház-tulajdonosok az erre szakosodott szolgáltatóktól, maguk töltögetnek ki, és nem egyedileg az adott webshopra készültek.

Ezek a hibák, hiányosságok végül nagyobb kárt, bírságokat és jogi költségeket okozhatnak, mint amennyibe a saját szabályzat elkészíttetése került volna. Mindezek elkerülése érdekében mindenképpen javasolt a webshopra szabott, egyedi szabályzatokat készíttetni szakemberrel, hiszen nincs két egyforma webáruház, ezért azok szabályzatai sem lehetnek tökéletesen egyformák – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik