Üzleti tippek
Woman Counting Money

Dollárbilliókat termelhet a digitalizáció

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 10:23

A modern technológiák használatának optimalizálása 2 billió dollár globális gazdasági növekedést generálhat 2020-ig. Az Accenture tanulmánya szerint a világ GDP-jének ötöde köthető a digitális szakértelem, termékek és szolgáltatások valamilyen formájához.

A Strategy Digital Disruption: the Growth Multiplier című jelentés 11 nagyobb ország gazdáságát vizsgálta. A jelentés megbecsülte a hardver-, szoftver- és a kapcsolódó technológiák, valamint a modern eszközöket használó munkavállalók által a GDP-hez adott értéket, emellett kiszámolta a köztes termékek és szolgáltatások értékét is.

A globális teljesítmény több mint ötöde (22%) kapcsolódik a digitális gazdasághoz. Az Egyesült Államok áll az élen, teljesítményének 33 százaléka származik ilyen jellegű befektetésekből. Ugyanez az arány máshol a 30 százaléktól (Egyesült Királyság és Ausztrália) 13 százalékig (Kína) változik.

„A vállalatok és a kormányzatok egyre inkább az új technológiára váltanak, hogy biztosítsák a gyors növekedést a bizonytalan világgazdasági kilátások közepette, de a modernizálás mérete nem jelent garanciát” – mondta Mark Knickrehm, az Accenture Strategy vezérigazgatója. Szerinte a szervezeteknek a tehetség és fejlesztés fókuszát a hatékonyság növeléséről a teljesen új üzleti modellek kialakítására kell áthelyezniük. Ez nemcsak beruházásokat igényel, hanem szervezeti és kulturális átalakulást is.

A magasabb növekedési ütem elérése érdekében a cégeknek javítaniuk kell azon, hogy a digitalizáltság milyen mélységű a helyi gazdaságban és a vállalkozások működésében. Ez magában foglalja a szakértelmet és a szélesebb körű segítő tényezőket, mint például a finanszírozásokhoz való hozzáférés vagy a szabályozási környezet nyitottsága.

Növekedési várakozások

Az elemzés szerint a szakértelem, tőke és más gyorsító tényezők növekedésének optimális kombinációja az amerikai GDP-t akár 421 milliárd dollárral is megemelhetné 2020-ra, ami 2,1% bővülést jelent. A digitális teljesítmény legnagyobb javulására Brazíliában (6,6%), Olaszországban (4,2%), Kínában (3,7%) és Japánban (3,3%) számítanak.

A szakértők arra is kitérnek, hogy az egyes országok miképpen priorizálhatnák erőfeszítéseiket a bevételek és a gazdasági teljesítmény legnagyobb mértékű növelése érdekében. Például Brazíliának a technológiák – felhő és analitika – hatékonyabb alkalmazására kellene összpontosítania, míg a szakértelem fejlesztése kisebb megtérülést eredményezne. Ezzel szemben az Egyesült Államokban éppen fordított a helyzet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.