Üzleti tippek

Új magyar légitársaság: még semmilyen konkrétum nincs

A tárgyalásokat az orosz Szuhoj kezdeményezte a fejlesztési minisztériummal.

Még kezdeti fázisban vannak az egyeztetések az orosz Szuhoj repülőgépgyárral – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca azt írta: nyitott a tárgyalásokra minden komoly érdeklődővel, tőkeerős szakmai és külső befektetővel egy új nemzeti légitársaság megalapításáról, melyben kisebbségi tulajdonosként a magyar állam is szerepet vállalhat.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a minisztériumot, hogy kiderült: az NFM illetékese és az orosz Szuhoj képviselője Budapesten tárgyalt arról, hogy a repülőgépgyártó hat repülőgépet és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához.

A tárca kedden azt közölte: a Szuhoj által tavaly ősszel kezdeményezett egyeztetések kimenetelét nem lehet előre megjósolni. A tárca kész megvizsgálni az együttműködési lehetőségeket, de döntés még csak arról született, hogy a tárgyalópartner pontosítja, részletesebben kifejti az ajánlatát.

Az NFM emlékeztet: az Európai Bizottság 2012 eleji döntése szerint új nemzeti légitársaság létrehozásában az állami vagyon szerepe nem lehet meghatározó, az állam vállalkozói szerepvállalása kizárólag üzleti alapon történhet. Egy új vállalat megalapítása teljes egészében állami forrásokból nem finanszírozható, ahhoz megbízható pénzügyi vagy szakmai befektetőt kell találni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik