Üzleti tippek
húsbolt (hentes, hús, )

Csak félig örülhetnek a sertéstartók az áfacsökkentés miatt

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 13:46

Megfelelő eredményt hozott a sertés tőkehús általános forgalmi adójának (áfa) év elejei 5 százalékra csökkentése, nőtt a forgalom, az ágazat azonban így is nehezen tud versenyezni az orosz embargó miatt olcsó nyugat-európai importtal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szerint.
Korábban a témában:

Németh Antal, a VHT elnöke kedden az MTI-vel közölte: a kormány intézkedésének eredményeként a múlt év januárjához viszonyítva 15-20 százalékos forgalomnövekedés volt a sertéshúsoknál. A forgalom emelkedése a kereskedők tájékoztatása szerint alapvetően nem befolyásolta a más termékek iránti vásárlói keresletet. Hozzátette: a forgalomnövekedés nemcsak a húsiparnak jelent többlettermelési és értékesítése lehetőséget, hanem az állattartóknak is, így nő az élőállatok iránti igény.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta, hogy az orosz embargó miatt felhalmozódott és eladhatatlan nyugat-európai készletek most a kedvező értékesítési lehetőség miatt részben Magyarországra kerülhetnek. Az utóbbi napokban különösen Spanyolországból érkezett a magyar piacra irreálisan alacsony áron tőkehús. Ezért az áfacsökkentés kedvező hatását a magyar állattartók csak részben tudják kihasználni.

Felhívta rá a figyelmet: hiába tudja a fogyasztó, hogy olcsó húsnak híg a leve, van igény ezekre a sertéshús-féleségekre.Ez a jelenség több esetben átmeneti, de az ismert túltermelési helyzet nehézségei miatt akár hosszabb ideig is fennállhat – mondta.
Úgy vélte, ezért a magyar sertéságazat védelmében különösen fontos a vásárlók tájékoztatása, a tudatosság erősítése, hogy a belföldi származású sertéshús az, ami biztosan nyomon követhető és garantáltan biztonsággal fogyasztható.

Az áfacsökkentésének hatására a fogyasztói árak 15-20 százalékkal estek a sertés tőkehúsoknál – emlékeztetett a VHT tikára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.