Üzleti tippek
forint

Forintosítás: a magasabb törlesztők miatt érkeztek panaszok

24.hu
24.hu

2016. 02. 06. 17:28

Az MNB szerint kevés a beadvány a személyi és autóhitelek forintosításával kapcsolatban, aki mégis panasszal élt, az leginkább a megemelkedett törlesztőrészletet vagy a hosszabb futamidőt kifogásolja.

A jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához 304 ügyfélszolgálati, illetve 32 írásos, a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) pedig mintegy 40 fogyasztói kérelem érkezett eddig.

A gépjárműhitelek és személyi kölcsönök forintosítása miatt a szeptember és január között benyújtott panaszok száma töredéke a devizaalapú és forint jelzáloghitelek elszámolásával kapcsolatos megkereséseknek és kérelmeknek – mondta Binder István szóvivő.

Ennek oka a szóvivő szerint a többi között az lehet, hogy a forintosítás során – ellentétben az elszámolásokkal – nem konkrét összegek visszatérítése, jóváírása történt a fogyasztóknak, hanem rögzített, kedvező árfolyamon forintra váltották át a követelésüket.

Magasabb törlesztő, hosszabb futamidő

A gépjárműhitelek és személyi kölcsönök forintosításánál jellemzően a balloon-bullet típusú (rögzített árfolyamú) hitelekkel összefüggésben a megemelkedett törlesztőrészletre és a meghosszabbított futamidőre vonatkoznak a kérdések és kérelmek. Ezzel kapcsolatban a fogyasztóknak érdemes felkeresniük az MNB honlap elszámolási és forintosítási aloldalát – összegezte a szóvivő.

A jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez eddig érkezett mintegy 40 fogyasztói kérelem jellemzően nem önmagában a forintosítással (vagyis annak valamilyen technikai hibájával), hanem annak jogkövetkezményeivel kapcsolatos.

Egyes balloon-bullett típusú hitellel rendelkező ügyfelek például méltányosságot kérnek pénzügyi intézményüktől. A forintosítási ügyeket a PBT általános eljárásában tárgyalja, így lehetőség van méltányossági kérelmek előterjesztésére is.

Fogyasztóvédelmi vizsgálatok

Az MNB 2015 decemberében 28 olyan pénzügyi intézménynél kezdett fogyasztóvédelmi témavizsgálatot a gépjárműhitelek és személyi kölcsönök forintosításának jogszerű végrehajtásával kapcsolatosan. Ha a jegybank adatai, fogyasztói jelzések vagy egyéb információk alapján szükséges, az MNB még további, közel 40 intézménynél indíthat hasonló ellenőrzést. A vizsgálatok várhatóan legkésőbb 2016 decemberében zárulhatnak majd le.

A gépjárműhitelek és személyi kölcsönök forintosítása mintegy 242 ezer élő, és több tízezer, már felmondott, de még a pénzügyi intézményeknél lévő szerződést érint. További konkrét számokat a pénzügyi intézmények tavaszi adatszolgáltatásuk során nyújtanak majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.