Üzleti tippek

Kapósak az ipari ingatlanok

A fővárosi ipari ingatlanok üresedési rátája 10,6 százalékot tett ki, hasonlóan alacsony szintre utoljára 2007-ben volt példa.

A tavalyi utolsó negyedévben a teljes budapesti modern, kiadásra szánt ipari ingatlanállomány több mint 39 ezer négyzetméterrel bővült és meghaladta a 1 millió 881 ezer négyzetmétert – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.

Az ipari ingatlanok területe két létesítménnyel bővült az előző negyedévben. Az egyik a Budapesti Szabadkikötőben az Ekol Logistics számára átadott 5 ezer négyzetméteres raktár, a másik egy 34 340 négyzetméteres, teljesen bérbe adott ingatlan, amely a cseh hátterű CTP ingatlanfejlesztő tulajdonában áll.

2015 negyedik negyedévében a teljes bérlői kereslet 81 190 négyzetméter volt, ami 30 százalékkal meghaladta a harmadik negyedévben regisztrált szintet. A kereslet csaknem 66 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új tranzakciók részaránya 22 százalék, a bővüléseké pedig 12 százalék volt.

Az üresedési ráta 10,6 százalékot tett ki, ez 1,7 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, éves szinten pedig 5 százalékpontos mérséklődést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik