Üzleti tippek
Vecsés, 2015. december 9.
Az Országos Dohányboltellátó Kft. logisztikai központja Vecsésen 2015. december 9-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Így tűnnek el a magyar cégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 08. 11:43

Negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv – hívja fel a figyelmet a Bisnode.
Korábban a témában:

2015-ben az előző évinél 16 százalékkal kevesebb, alig 25 ezer új vállalkozás alakult. Az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat, ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő társaságok számának alakulását.

Tavaly több mint 50 ezer vállalkozás szűnt meg, ami 20 százalékkal, 9200-zal több, mint az előző évi érték. A Bisnode cégminősítő adatai szerint 2014-ben még közel 536,9 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, míg jelenleg ez a szám 527,5 ezer.

Vannak, akik jobban teljesítenek

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, amely az országos átlagon felül teljesített.

  • Az ingatlan szektorban 6,6 százalékkal nőtt az új alapítású cégek száma, ám ez még így sem tudta ellensúlyozni a megszűnéseket, ami végül 1,23 százalékos cégszám-csökkenést eredményezett.
  • A működő cégek számát tekintve alig néhány ágazat (a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar) zárta magasabb számmal az évet, és ezek is csak minimális (1 százalék alatti) növekedést tudtak felmutatni.
  • Legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a vállalkozások száma, ami meghaladta a 3 százalékot.

Várakozások

Az elemzés szerint a tendencia várhatóan 2016-ban is folytatódik, de a csökkenés üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása (szigorodó jegyzett tőkekövetelmények) továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság, pénzügyileg stabilabb vállalati szféra kialakulását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.