Üzleti tippek
Nyíregyháza, 2015. december 18.
A 41-es út új körforgalmú csomópontja Nyíregyháza-Oroson 2015. december 18-án. A körforgalmat a négymilliárdos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei útfejlesztési program részeként adták át ezen a napon.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kapaszkodik felfelé az autópiac

24.hu
24.hu

2016. 01. 05. 13:14

A gépjárműimportőrök idén lassuló, de stabil piaci növekedésre számítanak.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke elmondta: idén folytatódnak a flottacserék, egyre inkább visszatérnek a magánvásárlók. A piaci bővülést vetíti előre az is, hogy az ezer főre vetített járműsűrűség, illetve regisztráció alacsonyabb Magyarországon az uniós átlagnál.

  • Számításuk szerint az idén a személygépjárművek behozatala 4 százalékkal, a nagy haszongépjárműveké 3 százalékkal, a motoroké 5 százalékkal, a buszoké 10 százalékkal növekedhet az előző évihez képest, a tehergépjárművek importja változatlan maradhat.
  • A személyautók és kis haszonjárművek importjának piaca bővült, az elmúlt évben 187 ezer személygépkocsit hoztak be Magyarországra, ebből 77 ezer volt új, és ez megegyezik az 1999-es szinttel.
  • A kis haszongépjárművek behozatala 2015-ben 17 500 volt, szemben az egy évvel korábbi 16 ezerrel.

Az egyesület elnöke szerint fiatalabb és modernebb használt személyautókat kellene importálni, hiszen az autók átlagéletkora most 12 év.

Dér Péter elnökségi tag arra tért ki, hogy a 3,5 tonna feletti nagy haszongépjárművek, illetve a buszok behozatala tavaly közelítette a válság előtti szintet. Tavaly 5706 új 3,5 tonna feletti haszongépjárművet hoztak be az országba, ennek 92,24 százalék 16 tonna feletti volt.

Idén a piac stabilitására számítanak, és továbbra is a 16 tonna feletti haszongépjárművek dominálnak majd. A fizetési konstrukciókban egyre inkább terjed az eximbankos megoldás, ugyanakkor a gépjárművezetői hiány akadálya lehet a cégek járműbeszerzésének.

Tavaly 546 új autóbuszt hoztak be, szemben az egy évvel korábbi 467-tel. Az autóbuszpiac növekedését vetíti előre, hogy 2016. december 31-én lejár a Volán-társaságok közszolgáltatási szerződése, és a tenderezés a járműállomány alakulására kedvezően hathat. A Volán-társaságok autóbuszainak átlagéletkora 12 év, a BKK-nál ez 18-20 év között van – mondta Dér Péter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.