Üzleti tippek
nyugdíj (Array)

Nyugdíjas évek: milliókat bukhatunk

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 17:29

Milyen nyugdíj-megtakarítási formák léteznek? Ha lazán kezeljük a kérdést, akkor a nyugdíj-megtakarítási formák száma szinte végtelen, hiszen tengernyi lehetőségünk van az öngondoskodásra. A bőség zavara miatt azt a hármat mutatjuk be, amely kimondottan nyugdíj célú és komoly adójóváírással kelleti magát a piacon.

Általánosságban véve kijelenthetnénk, hogy mindegy hogyan, csak takarékoskodjunk a nyugdíjas évekre, ám a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. Ha nem kellő körültekintéssel vágunk bele az öngondoskodásba, akkor a hosszú futamidő miatt milliókat bukhatunk vagy éppen nyerhetünk.

A ma igénybe vehető legnépszerűbb nyugdíj-előtakarékossági termékek azok, amelyek kifejezetten nyugdíj célt szolgálnak, és 20% adókedvezmény vehető rájuk igénybe, amelyet a befizetett személyi jövedelemadódból írnak jóvá a számlánkon, ráadásul kamatadó-mentesek is.

A három fő nyugdíj-megtakarítás egyike a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ). Ez gyakorlatilag egy értékpapírszámla, amelyen értékpapírokkal kereskedhetünk, így aki hideg verejtékezésbe kezd a tőzsdei manőverektől, válasszon más formát. Akinek viszont fontos, hogy a befektetése összetételéről önállóan döntsön, illetve hogy azt bármikor megváltoztathassa, akkor neki ideális választás ez a termék. Erre a számlára akár rendszeresen kis összegekben is befizethetünk és adhatunk állandó vételi megbízást pl az Erste Megtakarítási Program formájában. A maximálisan igénybe vehető adókedvezmény itt évi 100 ezer forint, a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak 130 ezer. A teljes adómentesség és a jóváírások csak nyugdíjba vonuláskor, de legalább 10 év elteltével vehetők igénybe, ha előbb kell a pénz, az sokba kerülhet.

Ennél a formánál előre „legyártott” portfóliókból választhatunk, ami jó, mert nem igényel hozzáértést, ám nem is lehet teljesen személyre szabni. Vonzó lehet itt az évi 150 ezer forintos maximális adókedvezmény.

A nyugdíjbiztosítás viszonylag új szereplő a piacon. Rugalmasabb konstrukció, amelyben sok befektetési alap közül választhatunk. Ezeknél a megtakarításoknál a maximálisan elérhető adójóváírás 130 ezer forint évente.

Ha megvan az elhatározás, hogy félreteszünk a nyugdíjas évekre, érdemes szakemberhez fordulnunk, aki segít a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.