Üzleti tippek

Nyugdíj-előtakarékosság: vissza az adóval!

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)
Egyre több az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla annyiban különbözik a többi ilyen jellegű megtakarítástól, hogy itt kereskedni kell, értékpapírokkal. Az egyik oldalon így van benne némi izgalom, de a másikon ott az adó-visszatérítés és a garantált állami támogatás. Kell ennél több?

 

Ma már több olyan előtakarékossági forma is a rendelkezésünkre áll, amelyet az állam támogat. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla, avagy NYESZ esetében az állami támogatás felső plafonja alapesetben százezer forint, de a 2020 előtt nyugdíjba vonulók 130 ezer forintot is kaphatnak évente. Ez önmagában is egy komoly érv a NYESZ mellett, ráadásul, mivel a konstrukció 0%-os adóval fut, a komoly adókedvezmény is mellette szól.

A NYESZ különlegessége mégis abban áll, hogy nem betét, vagy lekötés, hanem egy olyan értékpapír számla, amelyet azért hoztak létre, hogy tulajdonosa aktívan kereskedjen vele.

A young couple consulting a financial planner at home

A Nyugdíj Előtakarékossági Számlával való kereskedés szakértelmet és aktív hozzáállást kíván,valamint igen körültekintő választást, amikor számlavezetőt keresünk. A NYESZ számlán vásárolható értékpapírok köre igen széles, vannak közötte hazai és európai részvények, állampapírok, kötvények, befektetési alapok eszközei. Egészen pontosan ezek közül azok, amelyek a számlavezető bank esetében elérhetők.

A NYESZ-nél, bár az adókedvezménynek, az állami támogatásnak köszönhetően – és persze sikeres kereskedéssel – komoly hozamot tudunk elérni, figyelni kell a költségekre is, mint a kezelési, az esetleges vételi, illetve tranzakciós díjak.

Mivel az utóbbi kettő esetében komoly eltérések lehetnek a számlavezető intézetek között, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ráadásul, mivel a hozam alapja az, hogy milyen sikeresen tudunk kereskedni a papírokkal, érdemes olyan helyre vinni a pénzünket, ahol ügyfélként nem csak statisztikai adat vagyunk. Nem mindegy tovább az sem, hogy milyen széles az elérhető értékpapírok skálája, és hogy a számlavezetőnktől mennyi hozzáértő segítséget kapunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik