Üzleti tippek
nyugdíjszámla (Array)

A mai nyugdíjasok királyként élnek ahhoz képest, amire mi számíthatunk

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 18:30

Miért takarítsunk meg nyugdíjas éveinkre? A válasz végtelenül egyszerű: azért, hogy ne kelljen nyomorognunk. Várhatjuk ölbe tett kézzel az állami nyugdíjjal érkező postást, aki alig hoz majd valamit, vagy a kezünkbe vehetjük a jövőnket.

Mindenkinek van kisnyugdíjas a környezetében, olyan életszínvonallal, amilyen. Ám azt bátran elhiheti: a mai nyugdíjasok királyként élnek ahhoz képest, amire Ön számíthat, ha csupán az állam által biztosított összegekre tenné fel időskorát.

Az állami nyugdíjrendszer nagy vesztese a mostani 30-as és 40-es korosztály. Az elemzők szerint, mire ők nyugdíjba mennek, elmúlnak 70 évesek, és a postás fizetésük nagyjából felével csönget majd be minden hónapban. Lehet ennél jobban, többen reménykedni, de a demográfia nem hazudik. Egyre kevesebb a gyermek, a társadalom elöregedése miatt sokkal kevesebb lesz a keresőképes fiatal, viszont jóval több az idős. A mostani számítások szerint míg ma egy aktív kereső egynél kevesebb nyugdíjast tart el, 35 év múlva már kétszer annyit kellene neki.

Világosan látszik, hogy a mai nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. A fentiekből egyetlen pozitívum rajzolódik ki: az, hogy néhány évtized múlva statisztikailag tovább élünk, mint ma.

Ám egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan. Ha nem akarjuk a saját bőrünkön megtapasztalni, hogy milyen az, amikor gyakorlatilag összeomlik a generációkon át megszokott nyugdíjrendszer, egyetlen dolgot tehetünk: megtakarítunk.

Az, hogy hogyan élünk majd nyugdíjas korunkban, egyre inkább a saját felelősségünk. Az öngondoskodás talán még sohasem volt annyira aktuális, mint ma. A nyugdíjrendszer lassan de biztosan bekövetkező válságán kívül gondolhatunk az elmúlt hónapok bármelyik ijesztő gazdasági hírére, a véget érni nem akaró válságra, vagy arra: mihez kezdenénk, ha mostani jövedelmünk 50 százalékából kellene évtizedekig megélnünk.

Nincs mire várni, nem lesz jobb alkalom: ha nem akarunk sanyarú időskort magunknak, most kell elkezdeni gyűjteni a saját nyugdíjunkra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.