Üzleti tippek
piacos (paicos)

A kereskedők jobb ha ezt nem húzzák karácsonyig

24.hu
24.hu

2015. 11. 23. 10:01

Korábban a témában:

Az Országgyűlés november 17-i ülésnapján döntött az élelmiszerlánc-felügyeleti díj új szabályairól, melyek két lényeges pontban változtak:

  • a felügyeleti díj mértéke valamennyi fizetésre kötelezett (mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, vendéglátó  és kereskedő) esetében 0,1% az árbevétel alapján, így megszűnik a hatálybalépést követően a kereskedőkre korábban kiszabott sávos rendszer (kizárólag a mezőgazdasági őstermelő nem kötelezettje a díjfizetésnek),
  • megszűnik egyidejűleg az adómentesség, mely az 500 millió forintnál kisebb árbevételű kereskedelmi vállalkozások számára jelentett könnyítést.

Mennyit is kell akkor fizetni?

A legfontosabb, hogy valamennyi kereskedelmi vállalkozásnak, akikre – méretüktől függetlenül – a felfüggesztett sávos rendszer vonatkozott, visszamenőleg 2015-re is ki kell fizetnie a felügyeleti díjat a módosított szabályozás alapján – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye.

A kereskedelmi és vendéglátó mikrovállalkozások, valamint kisvállalkozások választhatnak, hogy az egy ezrelék, vagy átalány alapján fizetik a díjat. A mikrovállalkozások esetében 20 ezer forint, a kisvállalkozások esetében pedig 700 ezer forint az éves átalány. Az ötszáz millió forintos adómentes sáv a mikrovállalkozásokat érintheti (akiknél egyidejűleg a foglalkoztatotti létszám 10 főnél kevesebb és az éves nettó árbevétel legfeljebb 2 millió euró, azaz – kerekítve – 600 millió forint).

Bevallás is kell, de lesz-e rá idő?

Az Országgyűlés döntése alapján a törvény a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba. Ez, ha a törvénymódosítás a november 23-i Magyar Közlönyben megjelenne, éppen december 24-re esne, más esetben későbbi napokra. A friss törvénymódosítás rendelkezik arról, miképpen kell bevallást, vagy helyesbítő bevallást készíteniük a korábbi felfüggesztéssel érintett kereskedelmi vállalkozásoknak a 2015-ben esedékes fizetési kötelezettségről.

A törvény alapján a kereskedelmi vállalkozásoknak legkésőbb december 31-ig kell a bevallásaikat megküldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatalnak, vagy pontosítani a korábbit.

Előbb is el elehet készíteni, sőt

A törvény nem zárja ki, hogy a bevallást előbb elkészítsék a vállalkozások, hiszen az erre vonatkozó szabályok a jelenlegi átmenetet kivéve egyébként nem változtak. A felügyeleti díj bevallásához ügyfélkapus regisztráció szükséges, így ha valaki ilyennel nem rendelkezik, a törvény hatálybalépését követően nem sok ideje marad ezt elintézni. A bevallási nyomtatvány a NÉBIH honlapján keresztül tölthető ki.

Pontosítani nem csak az új, az 500 millió forintnál kisebb árbevételű adózóknak kell, hanem azoknak is, akik korábban a sávos rendszer alapján esetleg az egy ezreléktől eltérő, nagyobb kulcs szerint bevallást benyújtottak.

A 2015. évi felügyeleti díjat 2016. január 31-ig meg is kell fizetni, egy összegben, amiből a korábbi befizetés levonható.

A felügyeleti díjat egyébként minden évben május 31-ig kell bevallani az előző év árbevétele alapján és két részletben, július 31-ig, valamint a következő évben január 31-ig befizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.